Odata cu inventarea aparatului de fotografiat, momentele esentiale ale istoriei au putut fi imortalizate. Unele din acestea imagini documenteaza evolutia noastra, a oamenilor, de-a lungul istoriei, in timp ce altele surprind momente pe care am prefera sa le uitam. Este si cazul acestor imagini care au definit istoria.

1. Nagasaki, la 20 de minute dupa atacul nuclear

Pe 9 august, 1945, SUA lanseaza bomba atomica asupra orasului japonez Nagasaki, ucigand aproximativ 40.000 de persoane in momentul impactului. Alti mii de oameni si-au pierdut viata in anii ce au urmat din cauza radiatiilor.

Dupa cum puteti observa in imagine, la 20 de minute dupa atacul nuclear se vad si primele efecte. Totul este distrus, iar suflul exploziei inca pare sa fie activ. In dreapta imaginii pot fi vazute trei persoane ingrozite de dezastrul care se petrecuse.

Sursa: Hiromichi Matsuda via Wikipedia.org

2. Calugarul in flacari

Una din cele mai socante imagini din arhivele istoriei este cea a calugarului Quang Duc care, in 1963, in semn de protest impotriva politicii din Vietnam si a persecutiei budistilor, si-a dat foc in public. Ceea ce frapeaza este calmul si seneritatea calugarului prins de flacari.

Gestul sau nu a trecut neobsersat. Se spune ca, vazand fotografia cutremuratoare, John F. Kennedy a decis sa schimbe strategia SUA pentru Vietnam.

„Niciun reportaj fotografic nu a generat atat de mult emotie in jurul lumii ca acesta”, a marturisit presedintele american.

Foto: Malcom Browne via Wikipedia.org

3. Urma de pas pe suprafata

Lunii Pe 20 iulie, 1969, astronautul Neil Armstrong a facut istorie. Este primul om care paseste pe suprafata Lunii, eveniment ce a fost televizat pe toata planeta. Armstrong impreuna cu Buzz Aldrin, colegul sau, au petrecut urmatoarele ore de la aterizare adunand monstre, in timp ce, cel de-al treilea coleg, Michael Collins a ramas la panoul de comanda.

Pe 24 iulie, 1969, nava spatiala Apollo 11 aterizeaza in siguranta pe Pamant. Succesul misiunii insemna ca NASA castiga cursa spatiului, iar SUA Razboiul Rece.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Sursa foto: Buzz Aldrin/Nasa

4. Cea mai profunda privire in spatiu a telescopului Hubble

In 2003, telescopul Hubble a avut cea mai profunda privire in spatiu de pana acum, descoperind alte sase noi galaxii. Ceea ce pentru noi este, poate, doar o imagine impresionanta a Universului, pentru oamenii de stiinta a reprezentat o sursa colosala de informatii. Aceasta imagine le-a permis acestora sa observe galaxii atat de departate incat pana in acel moment nu se stia de existenta lor.

Sursa foto: NASA

5. Apusul martian

Daca nu ai sti despre ce este vorba, ai putea crede ca imaginea a fost facuta chiar aici pe Pamant. In realitatea, fotografia surprinde apusul asa cum este el vazut de pe planeta Marte. Seamana destul de mult cu cel terestru, nu-i asa? Imaginea a fost realizata de Roverul Spirit. In afara de poze frumoase, Spirit a ajutat foarte mult oamenii de stiinta sa studieze atmosfera martiana.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Sursa foto: NASA

6. Intalnirea care a schimbat lumea - Cea de-a Cincea Conferinta Internationala Solvay

In 1911, Ernest Solvay, un chimist belgian, a organizat Prima Conferinta de Fizica Solvay, in cadrul careia a reusit sa adune participanti de renume precum Marie Curie, Albert Einstein si Max Planck.

Ani mai tarziu, in 1927, in cadrul celei de-a Cincea Conferinte Solvay, cei mai renumiti renumiti oameni de stiinta ai lumii s-au intalnit pentru a discuta problemele fizicii cuantice.

Fotografia realizata la finalul conferintei este singura care intruneste cel mai mare numar de personalitati de prim rang incadrate vreodata in aceeasi imagine.

Sursa foto: Benjamin Couprie via Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.