Vom realiza in cele ce urmeaza, o comparatie scurta intre ENIAC-ul din 1946 (chiar daca nu este primul calculator, este poate, cel mai cunoscut) si un gadget actual, si anume ultra portabilul OQO Model 2+.

Istoria computerului incepe de la cateva tone si se termina la cateva sute de grame. Nevoia acuta a omului de mobilitate cu un dispozitiv care sa inglobeze informatii utile cu nemiluita si sa nu cantareasca prea mult, se vede cel mai bine in aceasta cura dietetica, cu efecte realmente spectaculoase, care a inceput inca din anii '30 si continua inca. In mod cat se poate de oficial, laptopul a depasit ca vanzari desktopul clasic, ce nu prea si-a modificat forma semnificativ in ultimele decenii. Se pare ca nici viitorul notebook-ului nu este cert, din moment ce marile companii tot insista cu UMPC-urile. Vom realiza in cele ce urmeaza, o comparatie scurta intre ENIAC-ul din 1946 (chiar daca nu este primul calculator, este poate, cel mai cunoscut) si un gadget actual, si anume ultra portabilul OQO Model 2+.

ENIAC reprezinta rezultatul asa-numitului 'Project PX', experiment care a avut loc in Pennsylvania, incepand cu anul 1943. Inginerii electronisti de la Universitatea din Pennsylvania au avut nevoie de zeci de mii de tuburi, diode, capacitori si rezistori, pentru a construi un calculator relativ simplu, capabil sa efectueze calcule sofisticate (pe atunci) pentru armata SUA. Electronic Numerical Integrator And Computer a fost terminat in '46 si pornit un an mai tarziu, cand lumea intreaga a ramas 'masca' vazand performantele monstrului de 27 de tone. Odata partea de hardware finalizata, ENIAC trebuia sa detina si un algoritm propriu de functionare, generat de catre IBM, mai exact de sase femei programatoare: Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas si Ruth Lichterman. Acest computer a functionat neintrerupt pana in 1955, suferind tot timpul upgrade-uri, pe masura ce cercetatorii descopereau noi memorii, sisteme numerice, componente si algoritmi. Nu putem discuta in cadrul ENIAC despre megabytes sau megaherti. Masinaria era considerata exagerat de rapida la vremea ei, din moment ce efectua 500 de cicluri de operatii pe secunda.

Cateva parti din ENIAC pot fi vizualizate astazi in cadrul Universitatii din Pennsylvania. Ca o curiozitate, astazi, un cip de silicon de 0.5mm face tot ceea ce facea ENIAC la vremea lui..

De la 27 de tone ajungem la 450 de grame, adica exact atat cat cantareste noul UMPC OQO 2+. Portabilul acesta vine cu un display OLED de 5 inci, cu touchscreen si 800 x 480 pixeli. Modelul de varf 2+ are un procesor Intel Atom Z540 la 1.86 Ghz, o memorie RAM de 2 GB, un HDD de 120 GB si OS Vista Business cu downgrade posibil catre XP Professional. Intr-o carcasa de numai 14 x 8 x 2.5 cm (ENIAC avea 26 x 2.6 x 0.9 m) au incaput componente performante care fac din UMPC-ul OQO un companion ideal pentru doritorii de mobilitate maxima. Input-ul e reprezentat de display-ul touchscreen, dar si de tastatura glisanta cu 54 de taste si trackpad. La capitolul conectivitate, OQO 2+ straluceste prin Bluetooth, WiFi, WWAN, HSPA, EVDO, dar si prin porturile USB, DVI, VGA, HDMI, Ethernet si audio. Cu o baterie de 4500 mAh, portabilul rezista 3.5 ore. Exista si posibilitatea de optare pentru un acumulator cu capacitate dubla, care duce autonomia la 7 ore.

Citeste si:
Coșurile de gunoi din Iași au WI-FI, GPS și sistem de interacțiune...
Coșurile de gunoi din Iași au...

OQO 2+ va costa, in februarie, 1.499$ pentru versiunea de top, prezentata mai sus. In anii '40, ENIAC a costat 500.000 $.

Am vazut trecutul si prezentul. Oare cum vor arata calculatoarele peste 60 de ani?

poze: [Wikipedia] [Gizmodo]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.