Multi dintre utilizatorii de PC-uri prefera alternativa construirii unui calculator din bucati.

Multi dintre utilizatorii de PC-uri, si ma refer aici la cei cu un bagaj de cunostinte hardware destul de bine consolidat, prefera alternativa construirii unui calculator din bucati. Numarul acestor mici experti este totusi destul de scazut, de aceea vom incerca in cateva randuri sa va oferim un mic ghid de asamblare.

Inainte de aceasta, iata totusi cateva avantaje pe care le aveti atunci cand va faceti singuri PC-ul. In primul rand, beneficiati de o putere de decizie mai mare; voi hotarati ce componente montati. Alt atu este ca nu mai tineti PC-ul inaccesibil la upgrade pe perioada garantiei, garantie care, pentru unele componente, este chiar mai mare decat cea pentru un sistem complet. De asemenea, este bine ca il asamblati singuri, pentru ca astfel veti sti cand se va strica, de unde vine problema.

PASUL 1 Pregatirea componentelor

Pentru a preveni eventualele stricaciuni, cel mai bine este sa tineti componentele in ambalajul lor pana in momentul montarii. De asemenea, pentru a evita descarcarile statice, purtati o bratara sau o manusa antistatica. Lucrul cu placa de baza, procesorul sau cu modulele de memorie se face doar prin atingerea marginilor. Cel mai important este sa nu atingeti socket-ul sau pinii conectori ai procesorului. Daca, din greseala, unul dintre acesti pini se rupe, atunci te poti considera norocosul posesor al unui breloc cu procesor, caci doar la asa ceva il mai poti folosi.

PASUL 2 Pregatirea carcasei

Scoateti carcasa din cutie, inlaturati manualul de utilizare, suruburi, cabluri si in principiu tot ce mai are ca accesorii. Daca este necesar, inlaturati tablita din spatele carcasei, acolo unde mufele placii de baza vor comunica cu exteriorul si inlocuiti-o cu o placuta similara ce poate fi gasita in cutia placii de baza. Introducerea corecta a acestei placute se face din interior spre exterior.

Citeste si:
Sexul cu ea
Sexul cu ea

PASUL 3 Montarea procesorului

Va intrebati poate de ce nu am montat mai intai placa de baza si dupa aceea procesorul. Am facut acest lucru dintr-un motiv foarte important. La montarea placii de baza, prinderea acesteia de carcasa duce la crearea unor tensiuni in structura placii. In acest fel exista riscul ca, la montarea unui procesor si a unui cooler, aceasta sa cedeze si eventual sa se rupa. Pentru asta, regula de baza ramane ca se monteaza mai intai procesorul si dupa aceea se pune in carcasa si placa de baza.

Procesorul, partea cea mai sensibila a intregului PC, se monteaza pe socket-ul special construit pe placa. Exista mai multe categorii de socket-uri, printre care cele mai cunoscute (ma refer aici la clasa de procesoare Intel) sunt 478 si LGA. Daca procesoarele conventionale aveau pinii de contact pe ele, la LGA, din dorinta de a se evita tocmai ruperea unui astfel de pin se foloseste un socket cu pini pe el. Atentie la asezarea procesorului pe socket: exista doar o singura pozitie. Daca va uitati atent pe marginile procesorului, veti observa un semn, numit indicatorul pinului 1, ce va arata exact pozitia pe care procesorul trebuie sa o aiba.

Citeste si:
Ai incercat vreodata sa... ?
Ai incercat vreodata sa... ?

Dupa asezarea acestuia, trageti de parghia aflata la baza socket-ului pentru a bloca procesorul.

PASUL 4 Atasarea cooler-ului

Cum sistemul de racire a procesorului este si el realizat in functie de socket, si montarea acestuia se va face putin diferit. Pentru modelul de socket vechi, montarea cooler-ului se face prin intermediul unor cleme. Se monteaza deasupra procesorului, se ataseaza una din cleme, iar odata cooler-ul asezat, se apasa si pe cea de-a doua clema, pana ce aceasta se prinde de socket.

Nu uitati de pasta termoconductoare, daca aceasta nu exista deja pe cooler, atunci folositi tubul din pachet pentru a adauga o pelicula uniforma pe suprafata procesorului. Odata acestea realizate, conectati alimentarea ventilatorului pe placa de baza. Procesoarele LGA 775 folosesc pentru a alimenta ventilatorul un nou conector cu patru pini, care ii permite placii de baza sa controleze turatia cooler-ului.

Citeste si:
Femeia deasupra
Femeia deasupra

Pentru socket-uri mai noi, montarea unui sistem de racire se face prin intermediul unor suruburi care se prind direct de placa de baza. Un exemplu concludent poate fi modelul de cooler pentru carcasele BTX. Acesta se pozitioneaza deasupra procesorului, se aliniaza gaurile din placa cu cele de pe corpul cooler-ului, dupa care se strang suruburile. Atentie, acestea se infileteaza progresiv, pentru a da in acest fel posibilitatea cooler-ului de a se pozitiona mai bine.

PASUL 5 montarea placii de baza

Cu cateva exceptii, mai toate carcasele au nevoie pentru a pozitiona placa de baza de anumiti distantieri. Acestia pot fi fie sub forma unor braduti de plastic, fie sub forma unor mici suruburi. Odata stabilita pozitia acestora, se introduce placa de baza, se aliniaza corect conectorii in gaurile panoului din spate, dupa care se fixeaza bine placa cu ajutorul unor suruburi... pcworld.ro

Citeste si:
Femeia deasupra
Femeia deasupra

Sursa: PCWorld


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.