Cum faci sa scapi de petele care nu dispar in urma simplei spalari a hainelor?

Masa de Paste a fost imbelsugata, vinul a curs rau si e posibil ca o parte din bunatati sa fi ajuns si pe hainele tale. Cum faci sa scapi de petele care nu dispar in urma simplei spalari a materialelor?

Etape

1. Actioneaza rapid

Petele proaspete pot fi indepartate mult mai usor decat cele care s-au impregnat si s-au uscat pe material. In cazul in care vorbim despre haine care nu se spala, mergi la curatatorie si specifica despre ce fel de pete este vorba.

2. Respecta indicatiile

Daca aplici agenti de curatare a petelor, respecta instructiunile de folosire. Degeaba reusesti sa scoti pata, daca decolorezi sau deteriorezi tesatura. Nu uita sa testezi de fiecare data orice produs pentru curatare si nu amesteca mai multe tipuri de solutii.

3. Metoda potrivita

Cea mai buna metoda este sa indepartezi petele de pe dosul materialului. Scopul este sa scoti pata de pe tesatura, nu sa ii permiti sa se impregneze. Nu uita sa tamponezi tot timpul cu suprafata curata a obiectului utilizat.

4. Foloseste apa rece

Imediat ce ai patat haina, spala cu apa rece zona respectiva, pentru a impiedica extinderea petelor. ("Tratamentul" nu este valabil si pentru petele de grasime). Apoi aplica putin detergent lichid, freaca usor materialul si clateste-l imediat.

Tipuri de pete

- Grasime - clateste cu apa calduta si aplica pe pata un solvent special pentru indepartarea grasimii sau un fluid absorbant. Uneori, samponul pentru par reprezinta o metoda "de urgenta" eficienta.

- Ceara, guma de mestecat - Poti introduce haina patata in frigider, pana ce zonele afectate se intaresc si pot fi razuite. Resturile se indeparteaza astfel: asaza o coala alba pe suprafata cu pete si treci fierul de calcat incins deasupra coalei.

- Ciocolata, cacao - mai intai razuieste petele cu ajutorul unui cutit, apoi spala zonele patate cu apa fierbinte. Daca raman pete maronii pe material in urma spalarii, aplica o solutie care contine carbonat de sodiu si clateste din nou haina cu apa calduta.

Citeste si:
Pete imense de poluare în Marea Neagră. Autoritatea navală dă vina...
Pete imense de poluare în...

- Cafea, ceai - spala materialul proaspat patat cu apa calda, apoi torna de cateva ori apa fierbinte si usuca haina la soare. Daca raman pete, aplica o solutie pe baza de carbonat de sodiu sau clateste materialul intr-un amestec de borax si apa.

- Deodorant, antiperspirant - clateste materialul cu detergent si apa calda. Daca petele persista, poti folosi putin clor in cazul hainelor albe. Pentru matase, lana si materiale colorate, dilueaza putin amoniac in apa si aplica pe zonele afectate.

- Suc de fructe - spala suprafata patata cu apa rece. Petele persistente se pot indeparta cu ajutorul unui amestec de alcool cu amoniac. Solutia trebuie apoi clatita foarte bine cu apa calduta. Petele uscate se pot curata aplicand glicerina (1-2 ore), apoi adugand cateva picaturi de otet (5-10 min) si clatind foarte bine.

- Inghetata, lapte, frisca - pentru materiale moi foloseste un burete cu apa calda si tamponeaza zona afectata. Clateste apoi haina in mod obisnuit. Daca materialul este rigid, tamponeaza zona patata cu detergent si clateste cu apa rece.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

- Ulei de motor - razuieste pata inainte de a clati materialul. Freaca tesatura cu putina vaselina ori trateaz-o cu detergent pentru indepartarea petelor. In final clateste haina in apa cu detergent lichid.

- Vin - petele de vin rosu se pot indeparta turnand putin vin alb deasupra lor si clatind cu apa rece si amoniac. Petele de vin alb dispar de asemenea cu ajutorul amestecului de apa rece si amoniac.

Articol de Sway


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.