Pentru ce tip de apa ar trebui sa optam?

Este binecunoscut faptul ca in lipsa apei organismul uman nu poate supravietui. Format 70% din apa, organismul are nevoie de asigurarea unei cantitati zilnice din aceasta licoare a vietii. Mai mult, pentru un stil de viata sanatos, cantitatea zilnica de apa necesara organismului trebuie sa atinga 1.5 sau 2 litri, in perioada verii cantitatea recomandata fiind chiar de 3 litri.

Traim in mediul urban si, pentru a asigura acest necesar zilnic, cumparam apa minerala imbuteliata. De pe rafturi aglomerate, alegem apa minerala cu care ne-am obisnuit, uitand ca, prin continutul sau de saruri minerale: sulfati, cloruri, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, apa minerala produce efecte asupra organismului uman, iar consumarea unui singur tip de apa minerala pe perioade lungi de timp poate avea efecte mai degraba nesanatoase.

Pentru a detine controlul asupra starii de sanatate a organismului, fiecare dintre noi trebuie sa detina controlul asupra a ceea ce consuma, intelegand, in acelasi timp, si efectele pe care fiecare componenta a nutritiei le produce.

Din acest punct de vedere, a devenit obligatoriu ca obiceiul de consum al apelor minerale sa se schimbe.

Pentru ce tip de apa ar trebui sa optam?

Pe piata din Romania exista o varietate de ape minerale, care difera in functie de continutul de ioni si minerale. Unele tipuri de apa pot fi consumate zilnic, fara limitare, in timp ce altele trebuie dozate, pentru ca sunt recomandate in tratarea unor boli. De pilda, prevenirea aparitiei cariilor si a osteoporozei poate fi facuta cu ajutorul apelor bogate in fluor (F+); hiperactivismul, precum si afectiunile renale si cardiace sunt tratate cu ajutorul apelor cu continut redus de sodiu (Na+).

Intotdeauna cand alegem apa minerala, trebuie sa fim ghidati in primul rand de compozitia si puritatea ei. Principalii parametri care trebuie urmariti sunt: gradul de mineralizare totala si compozitia specifica. Este esential ca fiecare dintre noi sa citim cu atentie etichetele apelor minerale pentru a putea evalua modul in care acestea pot genera efecte asupra organismului.

Citeste si:
Apa minerala naturala La Fantana, premiata pentru gust!
Apa minerala naturala La...

Apele minerale imbuteliate care au o mineralizare totala sub 500 mg/l sunt definite ca fiind slab mineralizate si sunt potrivite pentru consumul zilnic. Cum nu toate apele minerale pot fi insa incluse in aceasta categorie, modul recomandat pentru evitarea posibilelor probleme este ...

Alternarea consumului de apa minerala cu apa de izvor

Specialistii recomanda alternarea diferitelor tipuri de apa, cu scopul de a oferi organismului posibilitatea de a se “odihni”, evitand astfel acumularea de minerale.

Exista insa riscul ca aceasta recomandare sa fie gresit inteleasa de majoritatea publicului, care va alterna pur si simplu un brand de apa minerala cu altul. In acest caz, alternarea lor nu mai are efectul dorit - organismul nu se mai poate reface deoarece, chiar daca concentratia de minerale este diferita, cele mai multe ape minerale contin aceleasi feluri de substante.

Citeste si:
VRSI achiziționează un nou operator local și preia contractul de...
VRSI achiziționează un nou...

Din acest motiv, toate tipurile de apa minerala ar trebui alternate cu unul non-mineral - apa de fantana, de masa sau provenita direct dintr-o sursa naturala. Calitatea apei de fantana nu este suficient de inalta, apa de masa este de obicei procesata aditional, asa ca este recomandata alternarea consumului de apa minerala cu o apa de izvor.

Cel mai mare avantaj al acestui tip de apa este continutul scazut de minerale, ceea ce o face potrivita chiar si pentru consumul pe termen lung, fara sa fie alternata cu alte tipuri de apa.

Fiind extrasa de la adancimi mici apa de izvor are un indice de mineralizare mai mic (aproximativ 82 mg/l) decat cel al apelor minerale extrase de la adancimi mari.

Apa de izvor este astfel potrivita pentru a face o pauza dupa consumul de apa cu un indice mai mare de mineralizare, iar continutul scazut de sodiu o face potrivita pentru intreaga familie.

Citeste si:
Irina Deaconescu, mesaj dur pentru cei deranjați de urletele...
Irina Deaconescu, mesaj dur...

Copiii si apele minerale

Apa este foarte importanta pentru organismul copiilor. Spre deosebire de adulti, copiii trebuie sa bea de doua ori mai multa apa pe kilogram greutate, deoarece ei elimina lichide foarte usor. Insa nu orice tip de apa este potrivit pentru alimentatia celor mici.

Este binecunoscut faptul ca ei nu pot bea apa minerala intrucat organismul lor nu este suficient de puternic, iar buna functionare a rinichilor nu trebuie sa fie impiedicata de asimilarea mineralelor. De aceea, copiii nu ar trebui sa bea apa cu un grad de mineralizare care sa depaseasca 120 mg/l (0.12 gr/l) si cu continut de sodiu de peste 20 mg/l (0.02 gr/l).

Apa de izvor este cea mai buna alegere pentru alimentatia copiilor, in special a celor de pana la trei ani. Apa de izvor este superioara celei de la robinet, care contine clor. In plus, apa de izvor nu contine impuritati, spre deosebire de cea de la robinet care este transportata prin reteaua de conducte, si este ecologica, provenind din zone montane.

Citeste si:
Ca să nu se vadă cât de şubred e podul peste Gilău, autoritățile au...
Ca să nu se vadă cât de...

Apa de izvor imbuteliata poate fi folosita in alimentatia copiilor fara sa necesite fierbere. Autoritatile medicale recomanda insa fierberea acesteia, doar pentru a elimina cu totul riscul de aparitie al microbilor dupa desigilarea sticlei. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la continutul apei, specificat pe eticheta, deci sa nu aleaga doar pe baza campaniilor publicitare.

Informatii despre apa si continutul sau

Organismul uman poate dizolva foarte bine elementele organice, astfel ca ingerarea de Ca non-organic, poate afecta rinichii.

APA SI EFECTELE EI ASUPRA ORGANISMULUI

• Este adevarat ca trebuie sa bem 2l de apa zilnic?

Da, intrucat apa este necesara pentru reglarea tuturor functiilor organismului. Senzatia de sete este, de fapt, ultima “strigare” a organismului care are nevoie urgenta de apa.

• Este adevarat ca apa creste viteza metabolismului?

Da, intrucat regleaza greutatea organismului si apetitul.

• Ce fel de apa trebuie sa bem – minerala sau de la robinet?

Cum apa de la robinet contine Cl, este important sa bem apa minerala cu un indice de mineralizare scazut, pentru ca poate fi usor absorbita de organism.

• Ne putem potoli setea cu suc, cafea sau ceai ?

Toate lichidele care contin cofeina si zahar reduc hidratarea organismului.

• Este adevarat ca apa are proprietati curative?

Da, previne deshidratarea, artrita, tensiunea ridicata, cresterea nivelului colesterolului. Mentine frumusetea pielii, actioneaza impotriva celulitei, mentine rezistenta parului.

SECRETELE APEI

• Apa trebuie bauta cu inghitituri mici

• In fiecare dimineata si inainte de culcare este recomandat sa se bea 1 – 2 pahare de apa

• Nu este recomandat sa se bea apa rece, intrucat incetineste metabolismul si conduce la cresterea in greutate.

[Via]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.