Unele alimente pot fi periculoase, fie pentru ca sunt preparate in mod necorespunzator, fie pentru ca in mod natural contin anumite concentratii de substante otravitoare.

Unele alimente pot fi periculoase pentru organism, fie pentru ca sunt preparate in mod necorespunzator, fie pentru ca in mod natural contin anumite concentratii de substante otravitoare.

S-a tot vorbit despre E-uri si alte substante care pot provoca sau grabi aparitia cancerului, bolilor digestive si nu numai.

Acrilamida este o substanta care se formeaza in timpul prajirii, coacerii sau frigerii alimentelor si poate dubla riscul de cancer ovarian sau uterin in cazul femeilor.

Aceasta se gaseste in paine, cereale, cafea, carne, cartofi, preparate la cuptor, in ulei sau la gratar. Tot ce este prajit, chiar si de origine vegetala, contine acizi grasi de tip trans si acrilamide.

Inainte de a cumpara alimente, citeste cu atentie informatiile de pe ambalaje si evita-le atat cat se poate pe cele bogate in grasimi! Unele lactate, produsele preambalate, de patiserie si fast food se inscriu pe lista mancarurilor interzise. Chiar si pestele, in special cel pane, contine grasimi nesaturate, desi se spune ca este cea mai usoara carne.

Iata cateva dintre cele mai periculoase produse comestibile:

1. Bauturile acidulate

... Mai cu seama cele foarte colorate! Majoritatea sucurilor carbogazoase sunt create nu pentru a potoli setea consumatorilor, ci pentru a o stimula. In afara de coloranti, in componenta acestor bauturi sunt incluse cantitati mari de zahar: un pahar cu Cola, de exemplu, contine echivalentul a 5 lingurite cu zahar! Variantele dietetice sunt de asemenea daunatoare, intrucat contin indulcitori artificiali de tip aspartam.

2. Batoanele cu ciocolata

... Despre care se spune ca pot potoli foamea gratie continutului lor hranitor, sunt in realitate create pentru a o stimula, dintr-un motiv simplu: combinatiile de zahar si adititvi chimici determina un bogat continut caloric si implicit nevoia din ce in ce mai mare a organismului de a le consuma.

Citeste si:
Cele mai scumpe mâncăruri din lume
Cele mai scumpe mâncăruri din...

3. Chips-urile

... In special cele preparate din piure de cartofi. In general, acest amestec contine carbohidrati, grasimi si aditivi alimentari. Atentionarea este valabila si in cazul cartofilor prajiti. Cartofii sunt daunatori si in stare cruda, deoarece contin glucide, metabolizate apoi rapid in zaharuri simple, usor absorbabile, care cresc nivelul de insulina, avand efect devastator asupra sanatatii.

4. Mezelurile

Carnatii, pastramele, salamurile, sunca etc. contin asa-numitele grasimi ascunse, care formeaza 40% din greutatea acestor preparate - aparenta de carne este data tot de aditivii alimentari. Nitratii continuti de mezeluri pot contribui la aparitia cancerului de colon si stomac.

5. Rosiile

In momentul in care au fost descoperite, cu multe secole in urma, rosiile au fost considerate otravitoare si, desi s-a constatat ca sunt comestibile, afirmatia initiala nu este intru totul falsa. Desi leguma in sine nu este daunatoare, planta contine glicoalcaloizi, care sunt toxici.

Citeste si:
Mâncăruri și băuturi pe care trebuie să le consumați pentru a avea...
Mâncăruri și băuturi pe care...

6. Fructele de mare prajite

... Reprezinta culmea alimentatiei nesanatoase. Pe langa faptul ca stridiile, crevetii, homarii prajiti, molustele sunt bogate in acrilamide si acizi grasi de tip trans, contin si cantitati considerabile de mercur, provenit din apa marii. In plus, fructele de mare cu carapace pot fi contaminate cu paraziti si diverse virusuri. Daca nu poti evita aceste mancaruri, renunta macar la o parte din ele in favoarea somonului alsacian rosu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.