Alergiile afecteaza vietile a milioane de oameni din toata lumea.

Alergiile afecteaza vietile a milioane de oameni din toata lumea. Florile proaspete de primavara, cainele sau pisica prietenului, chiar si prezenta prafului le provoaca unora mancarimi sau stranut. Dar ce se intampla cu banalul unt de arahide, cu paharul cu lapte sau cu pestele?

Alergiile la alimente pot fi amenintatoare de viata. Cunostintele despre alergiile la alimente pot salva o viata.

Ce este alergia alimentara?

Alergia alimentara este o reactie a sistemului imun al organismului la o componenta a alimentelor, cel mai frecvent la o proteina. Poate fi o afectiune severa si ea trebuie identificata de un alergolog. O alergie alimentara adevarata, asa numita hipersensibilitate alimentara se poate manifesta in numeroase forme.

Care alimente determina alergii?

Cele mai frecvente cauze de alergii alimentare sunt: laptele, oul, alunele, nucile, soia, graul, pestele si fructele de mare. Acestea cauzeaza 90% din reactiile alergice la alimente. De asemenea, multe alte alimente provoaca reactii alergice la unii oameni.

Care sunt simptomele alergiei alimentare?

Simptomele difera mult intre indivizi. Ele pot fi diferite si la acelasi om, la expuneri repetate la acelasi alergen. Reactiile alergice pot varia in ceea ce priveste severitatea, timpul de aparitie si pot aparea dupa ce alimentul a fost deja consumat. Simptomele cele mai frecvente includ iritarea pielii, eczeme, urticarie si simptome gastrointestinale cum sunt greata, diareea si voma. Stranutul, rinoreea si respiratia scurta si rapida pot aparea in caz de alergie. La unii indivizi se manifesta reactii mult mai severe si anume anafilaxia.

Ce este anafilaxia?

Anafilaxia este rara, dar potential fatala in conditiile in care diferite parti ale organismului sufera reactii alergice. Acestea pot include: mancarimi, urticarie, edem glotic (umflarea gatului), respiratie dificila, scaderea tensiunii arteriale si stare de inconstienta. Simptmele apar de obicei rapid, uneori in cateva minute de la expunerea la alergen si poate ameninta viata. Daca apare anafilaxia, sunt necesare ingrijiri medicale imediate. Tratamentul standard de urgenta este injectia cu adrenalina pentru deschiderea cailor respiratorii.

Am oare alergie alimentara?

Majoritatea oamenilor care au sensibilitate la vreun aliment au de fapt intoleranta alimentara. Putini sunt cei care au alergie alimentara adevarata care implica sistemul imun. Conform datelor Institului American de Sanatate, 5 milioane de americani (5-8% dintre copii si 1-2% dintre adulti) au alergie alimentara adevarata.

Cum se numesc celelalte reactii sau sensibilitati la alimente?

Se numesc intoleranta alimentara si idiosincrazie alimentara. In general, intoleranta alimentara si idiosincrazia alimentara sunt localizate, sunt temporare si sunt foarte rar amenintatoare de viata, spre deosebire de alergia alimentara care poate duce chiar la deces.

Intoleranta alimentara este o reactie adversa la componente ale alimentelor sau la aditivi si implica digestia sau metabolismul (respingerea alimentelor respective de catre organism), dar nu implica sistemul imun. De exemplu, intoleranta la lactoza este un exemlu de intoleranta alimentara. Ea apare atunci cand persoana respectiva nu are enzima necesara metabolizarii lactozei (glucidul din lapte). Daca o persoana cu intoleranta la lactoza consuma lapte sau produse lactate pot apare balonarea, discomforul abdominal, productie excesiva de gaze.

Idiosincrazia alimentara este un raspuns anormal la alimente. Reactia care apare poate fi similara sau diferita de o alergie alimentara. Reactiile idiosincrazice la alimente nu implica sistemul imun. Sensibilitatea la sulfiti sau astmul indus de sulfiti reprezinta un exemplu de idiosincrazie la alimente care afecteaza un numar redus de oameni. Astmul indus de sulfiti poate fi amenintator de viata.
Mai exista si alte reactii la alimente care nu sunt considerate alergii, de exemplu arsurile dupa consumul de cili sau de alte alimente picante sunt considerate reactie chimica alimentara si nu reactie alergica.

Ce sa fac daca am o reactie adversa la un anumit aliment?

Cel mai indicat este sa va prezentati la un alergolog pentru stabilirea unui diagnostic. Dieta pacientilor care prezinta alergii alimentare este cel mai bine stabilita de un alergolog si un dietetician, astfel incat sa nu fie sacrificata placerea de a manca. De asemenea poate fi administrat si un tratament medicamentos antialergic.

Sunt alergic la aditivii alimentari?

Probabil ca nu. Exista idei gresite despre alergia la aditivi alimentari si la conservanti. Desi unele alimente le pot provoca unora urticarie sau declansa o criza de astm, aceste reactii nu sunt similare cu cele aparute in cadrul unei alergii alimentare. Multi aditivi inclusiv aspartamul, glutamatul monosodic etc. au fost studiati indeaproape. Cercetarile stiintifice demonstreaza faptul ca acestea nu determina reactii alergice.

Ce este important de stiut?

Pentru ca alergia alimentara poate fi amenintatoare de viata, trebuie evitate alimentele la care stim ca suntem alergici. FDA recomanda ca pe etichetele produselor sa apara scrisa compozitia lor. Fiti atenti la aceste componente pentru a evita produsele la care sunteti alergici. Multe alimente pot determina reactii alergice. Nu toate reactiile la alimente sunt alergii alimentare, ci doar sensibiliate la alimente.
Sensibilitatea la alimente poate fi: alergie alimentara, intoleranta alimentara sau idiosincrazie alimentara.

Cele 8 cauze frecvete ale alergiilor alimentare sunt: laptele, oul, alunele, nucile, soia, graul, pestele si fructele de mare. In cazul aparitiei unei reactii alergice, chemati urgent salvarea!

Sursa: sfaturimedicale.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare:

1. Esti o persoana alergica?
2. Lista cu aditivii alimentari cei mai periculosi
3. Secrete ale longevitatii despre care nu va vorbeste medicul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.