Rezultatele unui studiu realizat de britanici: vecinii zgomotosi si traficul intens pot fi cauze de infarct sau accident vascular cerebral.

Faptul ca traficul ne toaca nervii in fiecare zi nu mai este nicio noutate. Nici ca vecinii care asculta muzica la maximum in miez de noapte ne obosesc mai mult decat un milion de termene limita. Noi sunt insa rezultatele unui studiu realizat de britanici si mediatizat de publicatia The Scotsman.

Acestia au anuntat ca vecinii zgomotosi si traficul intens pot fi cauze de infarct sau accident vascular cerebral, ba mai mult, ca reprezinta una dintre principalele cauze ale acestora.

Cifrele sunt chiar alarmante: se pare ca aproximativ 3% dintre decesele prin infarct si accident vascular cerebral sunt cauzate de poluarea fonica. Deepak Prasher, audiolog la Colegiul Universitar din Londra estimeaza ca anual mor peste 200.000 de oameni din pricina zgomotului si a modului in care acesta afecteaza sanatatea. Principalele surse de zgomot sunt reprezentate de vecinii zgomotosi si traficul intens.

Chiar daca 3% nu pare un procent alarmant, acesta devine amenintator prin ritmul in care creste. In 2006, 35% din respondentii unui studiu realizat in Marea Britanie de catre Societatea Nationala pentru Aer Curat declarau ca zgomotul le afecteaza sanatatea. In decursul unui singur an, procentul acestora a crescut pana la 45%. Este evident de ce: ritmul in care tehnologia avanseaza producand tot mai multe masini accesibilie si echipamente audio tot mai "zgomotoase" este mult mai rapid decat cel in care avanseaza stiinta medicala. Asa se explica de ce pana la acest moment se credea ca amenintarea cea mai mare a zgomotului este surditatea. Ei bine, am aflat, lucrurile sunt mult mai grave: rezultatul zgomotului intens poate fi reprezentat si de infarctul miocardic precum si accidentul vascular cerebral, ceea ce de multe ori este egal cu moartea.

Cum se poate explica rata crescuta de mortalitate cauzata aparent de un fapt banal? Se pare ca acest fenomen este usor explicabil prin influenta zgomotelor puternice (mai mari de 75 decibeli) care au capacitatea de a afecta atat functia inimii, cat si sistemul imunitar, adica acea parte din organism responsabila cu lupta impotriva agresiunii externe, a microbilor si infectiilor. Chiar daca urechea umana poate tolera intre 0 si 140 de decibeli, actiunea cronica a unor zgomote de intensitate crescuta, fie ea si sub limita superioara admisa, poate dauna grav sanatatii. In plus, fiziologii avertizeaza ca zgomotele cu intensitate mai mare de 60 decibeli provoaca senzatia de disconfort, in timp ce sunetele care au intensitate de aproximativ 30 decibeli sunt ideale ca intensitate.

E bine sa ne protejam organismul in toate felurile posibile, insa este absolut necesar sa profitam de acele lucruri mici pe care le putem face si care sigur nu ne incomodeaza. Asa ca... oricat de ciudata ti-ar parea la prima vedere aceasta idee, fa o vizita la farmacie si cumpara-ti niste dopuri pentru urechi. Nu se stie niciodata: ti-ar putea salva viata!

Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.