Tratamentul cu produse apicole

Apiterapia inseamna tratament cu produse apicole. Efectele benefice ale acestor produse sunt cunoscute inca din timpuri stravechi. In cea mai veche carte din India, Rig-Veda, scrisa intre anii 3000-2000 i.Hr., atat mierea cat si albinele sunt amintite de mai multe ori. In civilizatia egipteana, inca din timpul primei dinastii, anul 3200 i.Hr., albina reprezinta simbolul regelui. Mierea apare mentionata si in lucrari literare vechi grecesti, de exemplu in Iliada si Odiseea.

Apiterapia este terapia traditionala care foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul si veninul albinelor, dar si alte produse ce tin de stup, in vederea mentinerii sanatatii corpului omenesc.

Mierea

Mierea este un aliment cu proprietati specifice, este foarte cunoscuta si foarte des folosita avand importante efecte terapautice.

Mierea de salcam este transparenta imediat dupa recoltare, insa culoarea ei va depinde de fagurii in care a fost facuta: astfel, poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis. Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Se cristalizeaza dupa 1,5-2 ani, dar nici atunci in totalitate.

Mirosul mierii de salcam este specific. Trebuie totusi retinut ca un miros pronuntat de salcam este semn ca mierea a fost falsificata prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Are efect de calmare a tusei, antiseptic, in tratamentul asteniei si in tratamentul nevrozelor.

Mierea de salcam galben japonez este antihemoragica, micsorand timpul de coagulare si regleaza menstruatia. Ea influenteaza de asemenea functiile digestive.

Mierea de tei pastreaza aroma puternica a teiului, are reflexe luminoase galbene - portocalii. Este fluida, cu gust parfumat si proaspat. Mierea de tei este calmanta si sedativa.

Mierea poliflora are aspect limpede, cu nuante de chihlimbar. Mirosul foarte expresiv denota un buchet nuantat de arome, bine echilibrat, care scoate in evidenta multitudinea de flori care il compun.

Mierea de castan decongestioneaza ficatul si prostata, favorizand circulatia sanguina; mierea de mar este tonica si antidiareica; mierea de papadie este depurativa si usor laxativa; mierea de rapita este indicata in tratamentul local al ulcerelor varicoase; mierea de mure este tonica si antidiareica; mierea de cimbrisor este antiseptica si afrodisiaca.

Mierea este un aliment foarte sanatos. Ea se poate consuma ca atare sau ca adaos la ceai, lapte, alte bauturi, sub forma de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prajituri perfect tolerabile, care, dupa opinia nutritionistilor, pot inlocui prajiturile obisnuite, care sunt in general stimulatoare ale aciditatii.
Asupra aparatului cardiovascular mierea are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sange, ajutand in acelasi timp si la optimizarea functionarii cordului. Laptisorul de matca in amestec cu mierea are functii vasodilatatoare.

Laptisorul de matca

Un alt produs apicol des intrebuintat este laptisorul de matca. Acesta reprezinta substanta complexa produsa de albinele lucratoare pentru a hrani regina stupului (matca). Concentratul de nutrienti ii permite reginei sa supravietuiasca peste 5 ani, in timp ce durata medie de viata a unei albine lucratoare este de doar 2-4 luni de zile. Nutrientii din compozitie sunt atat de hranitori incat regina este capabila sa depuna 2.000-3.000 de oua intr-o singura zi. Laptisorul de matca contine intregul complex al vitaminelor B, vitamina B5 (acidul pantotenic) si vitamina B6 gasindu-se intr-o concentratie mai mare. Este, de asemenea, singura sursa naturala de acetat de colina. Laptisorul de matca mai contine vitaminele A, C, D, E, minerale, enzime si 18 tipuri de aminoacizi. Revigoreaza organismul, mentine starea de sanatate a oaselor, a musculaturii si este un excelent tonic si intaritor al sistemului imunitar. Este, de asemenea, un supliment deosebit pentru imbunatatirea performantei sportive. El are efect benefic in ateroscleroza, disfunctii sexuale, hematopatii, gastrite, in prevenirea astmului bronsic, este hepatoprotector si vitaminizant. Are efect de stimulare a sistemului nervos parasimpatic.

Propolisul

Propolisul este cel mai natural antibiotic pe care l-a utilizat omul vreodata. Este remarcabil faptul ca acesta descoperire dateaza de peste 2000 de ani. Efecte sale bactericide se cunosc inca de la aparitia primelor scrieri istorice. In medicina populara propolisul este foarte cunoscut si des utilizat. Grecii, romanii si egiptenii antici raporteaza utilizarea propolisului pentru proprietatile sale curative mai ales asupra unor leziuni ale pielii. In ziua de azi aceste proprietati au fost demonstrate stiintific. El este un antibiotic la fel de eficient ca streptomicina si penicilina, administrate frecvent. Propolisul, ca si antibioticele obtinute industrial, are actiune decisiva asupra unui mase de germeni cum sunt stafilococii, streptococii dar si alte bacterii. In plus, propolisul, comparativ cu antibioticele industriale, nu prezinta efecte adverse. Se considera ca efectul antibiotic al propolisului este datorat continutului ridicat de flavonoide (41 de tipuri).

Flavonoidele mai au rol si in cresterea parului, stimuleaza circulatia sangvina. De asemena, stimuleaza eliminarea bilei, a urinei si secretia endocrina mai ales la nivelul glandei tiroide, pancreas, suprarenale cu efect asupra intregului organism. Astfel, flavonoidele nu sunt doar substante cu efect antibiotic, ele dau rezultate bune si in tratarea gastritei, a ulcerului, reumatismului, a racelii si gripei. Dar inca nu se cunoaste totul despre propolis. Se pare ca proprietatile sale curative sunt nelimitate.

Veninul

Veninul este un produs toxic al albinelor, destinat dusmanilor stupului. Contine substante neurotoxice si corozive, ca acidul fosforic, acid formic, histidina, fosfataza D cu rol de hemolizant si melitina, care produce inflamarea tesutului in care a fost injectat veninul.

In doze terapeutice, acelasi venin poate avea efecte benefice, mai ales ca antiinflamator, motiv pentru care este folosit in tratamentul reumatismului.

Produsele apicole mai sunt utilizate in industria cosmetica, avand efect calmant, hidratant si revitalizant asupra tenului.

Sursa: sfaturimedicale.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.