Indiferent ca e vorba de apa minerala, suc de fructe sau vreo tarie, bauturile pot ascunde o multime de pericole: toxice provenite din insecticide, metale grele de pe utilaje, microbi, saruri minerale in cantitati prea mari. Iata cateva din riscurile pe care vi le asumati atunci cand va potoliti sete cu altceva decat apa de izvor.

Datorita prezentei alcoolului etilic, a bioxidului de carbon si a acizilor organici, bauturile in general nu sunt medii prielnice pentru inmultirea bacteriilor. Patrunsi in mod accidental in bauturi, microbii mor in produsul respectiv intr-un interval cuprins intre cateva ore si cateva zile.

De exemplu, in bere Salmonella nu traieste mai mult de 4 zile, iar Escherichia Coli mai mult de 11 zile. De aceea, berea proaspata poate fi mult mai periculoasa decat o bere care a stat mai mult pe raftul magazinului.

Alcoolul din bauturile distilate are efect antiseptic, astfel ca in cazul tariilor nu exista riscul de imbolnavire cu microorganisme.
Un pericol mult mai important il reprezinta substantele chimice. Unele pot ajunge in bauturi din materiile prime din care se prepara.

Tratarea fructelor sau legumelor cu pesticide este insotita de riscul ca acestea sa persiste in sucurile obtinute. De asemenea, apa folosita la prepararea sucurilor sau a sifonului, a rachiurilor industriale, poate fi poluata chimic. Acizii organici si acidul carbonic, ca si prezenta alcoolului, transforma bauturile in substante usor corozive. Din aceasta cauza, ele se pot contamina cu metale (plumb, cupru, zinc, aluminiu, staniu de pe utilaje sau recipiente) sau cu diversi polimeri mai mult sau mai putin nocivi, proveniti din peretii recipientelor de plastic.

Pericolele din bauturiO alta cauza de impurificare a bauturilor o constituie utilizarea in exces a adjuvantilor: coloranti, stabilizatori, indulcitori, arome, conservanti. Este vorba despre faimoasele E-uri, multe din ele fiind extrem de greu de dozat in laboratoare, fapt de care producatorii adesea profita.

Riscul este si mai are cand se folosesc substante nepermise: acid salicilic, coloranti de anilina, arome toxice etc.

Nu intotdeauna prezenta substantelor nedorite sau a microorganismelor poate fi sesizata de consumator. Pentru a reduce riscurile la minimum, orientati-va spre bauturi cu marci cunoscute si, in general, cumparati produse preparate industrial, in locul celor produse in gospodarii particulare, al caror control de calitate lipseste cu desavarsire.

Sursa: sanatateata.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.