In urma cu catva timp, prezervativele erau o raritate, nu numai la noi ci si in alte tari. Se gaseau numai "pe sub mana", iar pentru a le procura trebuiau depuse multe eforturi. Astazi se pot gasi foarte usor, la aproape orice chiosc, fiind disponibile in mai multe modele, de diferite dimensiuni, diferite texturi, diferiti lubrifianti si chiar diferite arome.

In urma cu catva timp, prezervativele erau o raritate, nu numai la noi ci si in alte tari. Se gaseau numai "pe sub mana", iar pentru a le procura trebuiau depuse multe eforturi. Astazi se pot gasi foarte usor, la aproape orice chiosc, fiind disponibile in mai multe modele, de diferite dimensiuni, diferite texturi, diferiti lubrifianti si chiar diferite arome. Cum s-a petrecut aceasta schimbare?

In aceasta epoca in care se vorbeste tot mai mult despre sexul responsabil, prezervativele sunt considerate tot mai respectabile. Din pacate insa, notiunea de sex responsabil pare a fi straina de majoritatea adolescentilor, fapt dovedit de numeroasele cazuri de sarcina sau de imbolnaviri cu boli cu transmitere sexuala, aparute chiar la varste foarte tinere.

Totusi, adultii sunt informati despre riscurile relatiilor sexuale neprotejate, iar persoanele active sexual apreciaza din ce in ce mai mult prezervativul din latex. De ce este atit de apreciat prezervativul? Comunitatea medicilor a declarat ca prezervativele din latex sunt cel mai bun mijloc de protectie disponibil (cu exceptia abstinentei, care poate fi intotdeauna o solutie), ajutand atat la prevenirea sarcinii cat si la reducerea riscului de infectare cu HIV sau cu alte microorganisme producatoare de boli. Cu toate ca este atat de cunoscut, exista inca unele conceptii gresite referitoare la prezervative. Pentru a incerca sa vedeti cat sunteti de informat (a), raspundeti la intrebarile de mai jos.

PrezervativeleAdevarat sau fals? Trebuie folosit un lubrifiant pe baza de ulei pentru sporirea confortului atunci cind folositi un prezervativ?

Fals. Niciodata nu ungeti un prezervativ cu lubrifianti pe baza de ulei. Substante cum ar fi vaselina, cremele pentru copii, uleiurile, diferite lotiuni etc si care contin ulei pot ataca latexul (materialul din care e facut prezervativul), ducind la dizolvarea lui in aproape 60 de secunde.

Adevarat sau fals? Prezervativele nu sunt la fel de bune ca celelalte metode pentru prevenirea sarcinii?

Din nou fals, din mai multe motive:
1) Chiar daca folositi un prezervativ simplu, fara substante spermicide (care omoara spermatozoizii), acesta este eficace in 97% din cazuri pentru prevenirea sarcinii. Bineinteles, trebuie folosit corect.
2) Nu are efecte secundare, cum au toate celelate metode.
3) Responsabilitatea apartine barbatului, cum nu se intampla in cazul anticonceptionalelor, etc. 4) Nu e nevoie sa consultati un medic pentru a folosi un prezervativ.

Adevarat sau fals? Prezervativele sunt bune oricind, daca ambalajul lor nu a fost desfacut?

Fals. Ca si alte produse, prezervativele au si ele un termen de valabilitate. Prezervativele unse cu substante spermicide au in general un termen de valabilitate de 2 ani, iar data expirarii este de obicei inscrisa pe ambalaj. Prezervativele fara spermicide, daca sunt pastrate corespunzator pot avea o durata de viata de 5 ani, de aceea nu e necesara inscrierea datei la care expira. Pentru a preveni distrugerea in timpul pastrarii, prezervativele trebuiesc tinute la racoare, evitand frigul sau caldura in exces si fara a le desface ambalajul.

Adevarat sau fals? Prezervativul trebuie pus chiar inainte de ejaculare?

Fals, fals, fals! Acest mod de utilizare poate afecta ambele functii ale prezervativului. Lichidul pre-ejaculat poate sa contina suficienti spermatozoizi pentru a produce fecundarea. De asemenea, inainte de ejaculare se poate face un schimb masiv de microbi. Chiar si atunci cind folositi regulat prezervativul exista riscul transmiterii unor boli cand aveti contacte cu persoane infectate (chiar si cei mai buni oameni pot fi infectati, chiar daca nu au nicio vina). Acordati deci atentie suficienta zgarieturilor, muscaturilor etc, acestea permitand transmiterea mai multor boli cum ar fi SIDA si hepatite B.

Sursa: topfitness.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.