Antrenamentul de culturism, dar si alergatul, aerobicele, reprezinta excelente mijloace pentru mentinerea unei stari de sanatate la superlativ, insa aceste activitati pot prezenta riscul de aparitie a unor traumatisme de la usoare pana la grave.

Traumatismele usoare, ca entorsele, intinderile musculare sau ligamentare tind sa fie neglijate, ceea ce poate conduce la agravarea situatiei sau la cronicizare. Acordarea unei atentii sporite si a ingrijirii adecvate in primele zile dupa accidentare va reduce semnificativ rata de aparitie a sechelelor si numarul de zile pe care sportivul va fi nevoit sa le petreaca in afara salii de antrenament. Ce este "R.I.C.E."? Este o formula mnemotehnica, adica formarea unui cuvant usor (rice = orez, in limba englez) din prima litera a unor cuvinte cu o anume semnificatie. RICE = Rest (odihna, repaus) + Ice (gheata) + Compression (comprimare) + Elevation (ridicare). In acest fel sportivul isi aminteste foarte simplu ce are de facut atunci cand se accidenteaza la antrenament, pana va ajunge la un medic. Ce face RICE? Reduce durerea, limiteaza aparitia edemului, protejeaza tesutul traumatizat, toate acestea accelerand vindecarea. Dupa un traumatism, chiar minor, zona afectata va sangera extern sau numai in interior (gradul hemoragiei poate fi foarte redus, la nivel de capilare, asa ca nu este sesizat de fiecare data). Aceasta zona se va inflama. Vindecarea se instaleaza cand tesutul supus traumatismului este inlocuit de colagen (cunoscut mai bine sub denumirea de tesut cicatricial). Ideal este ca procesul de cicatrizare sa se incheie inainte ca sportivul sa se intoarca la antrenamente.

Sa analizam metoda RICE:

- Repausul (rest): este important dupa accidentare din doua motive. In primul rand, repausul este vital pentru protectia muschiului, tendonului, ligamentului sau a oricarui alt tesut traumatizat, astfel incat sa nu mai fie supus altei accidentari. In al doilea rand, organismul are nevoie de odihna pentru a-si mobiliza eficient o parte din energie in scopul vindecarii.

Ce trebuie sa faci in cazul traumatismelor usoare?- Gheata (ice) : se pot folosi pungi cu gheata sau chiar bucati de gheata invelite intr-un prosop, aplicate pe regiunea inflamata. Frigul reduce durerea pe termen scurt. De asemenea, limiteaza aparitia edemului pentru ca prin vasoconstrictie sangele nu mai ajunge in zona afectata in aceleasi cantitati. Nu trebuie depasite 15-20 de minute de aplicare a ghetii. O expunere mai indelungata poate afecta pielea. Metoda ce trebuie folosita este: 15 minute gheata aplicata, 20 de minute pauza. De retinut ca gheata se foloseste numai in faza acuta a traumatismului (deci numai in primele zile dupa accidentare, nu si pentru durerile vechi).

- Comprimarea (compression): limiteaza edemul, care incetineste vindecarea. In cazul unora, comprimarea poate reduce durerea. Cea mai simpla si la indemana oricui metoda de comprimare a unei arii traumatizate este utilizarea unui bandaj elastic. Conteaza cat de strans este: daca regiunea sub bandaj pulseaza, inseamna ca e prea strans si trebuie desfacut si lasat mai liber.

- Ridicarea (elevation): de asemenea reduce edemul. Cel mai eficient este ca membrul ridicat sa fie la un nivel deasupra nivelului inimii (in pozitia culcat). Se folosesc perne sau alte obiecte moi pentru a mentine membrul afectat in pozitie ridicata.

Dupa o zi sau doua de aplicare a metodei RICE, cele mai multe traumatisme usoare incep sa se vindece. Daca dupa 48 de ore durerea si edemul nu cedeaza, este foarte important sa mergeti la un medic, fiindca s-ar putea ca accidentarea sa fie mai grava decat credeti.

Dupa ce procesul de vindecare a inceput, se poate face un masaj foarte usor, in scopul formarii de tesut cicatricial, reducerii atat a timpului de vindecare cat si a aparitiei de recidive. Se pot face de asemenea, intinderi (stretching), trecand prin toata gama de miscari posibile in acea articulatie, insa cu mare atentie, si la cea mai mica senzatie de durere, trebuie oprita orice manevra.

Revenirea la antrenamente se va face doar dupa ce nu mai exista edem, durere la miscari pasive sau active sau vreun alt semn de inflamatie (zone mai calde, inrosite, limitari ale miscarilor). Se incepe treptat, cu exercitii fara greutati, apoi cu greutati mici, tot timpul cu mare atentie la executarea formei corecte a exercitiilor.

In multe cazuri neglijarea unor accidentari aparent banale poate duce la instalarea unor sechele extrem de neplacute, manifestate mai ales prin aparitia durerii la anumite miscari, si care se trateaza foarte greu. De aceea, orice entorsa, luxatie, intindere ligamentara, musculara, bursita, tendinita trebuie tratata cu maximum de atentie si seriozitate.

Sursa: topfitness.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.