Despre frumusetea a ceea ce calci in picioare zilnic...

1. In anul 1985 jucatorilor de baschet din NBA li s-a interzis sa poarte pantofi sport Air Jordan, pe motiv ca acestia ar fi fost prea colorati. Mai mult, Michael Jordan a fost amendat pentru ca nu s-a conformat acestei reguli. In urma deciziei luate de NBA, a fost initiata campania "Banned By The NBA".

2. Pantofii sport au aparut pentru prima data pe marele ecran in anul 1961. Odata cu filmul "The Absent Minded Professor", produs de Walt Disney Pictures, au debutat in cinematografie primii pantofi sport. Personajul principal al peliculei, profesorul Ned Brainard, inventeaza o substanta capabila sa sfideze gravitatia, pe care o numeste Flubber ("flying rubber") si o testeaza pe echipa sa de baschet. O picatura de flubber aplicata pe talpile pantofilor sport ale jucatorilor, era suficienta pentru a le garanta succesul.

3. In Orientul Mijlociu au fost adaugate tocuri pantofilor, pentru a feri picioarele celor care ii purtau de temperatura fierbinte a nisipului.

4. In secolele al XVI-lea si al XVII-lea, tocurile pantofilor din Europa erau intotdeauna rosii.

5. Pantofii sport au fost fabricati pentru prima data in America, in anul 1916. Initial au fost numiti "keds".

6. Pana in secolul al XIX-lea, pantofii din lumea intreaga erau identici ca forma pentru ambele picioare, pana cand in Philadelphia cineva a luat masuri si a fabricat ceea ce de atunci numim "pantoful potrivit piciorului stang, respectiv piciorului drept".

7. Abia din secolul al XVIII-lea design-ul pentru pantofii barbatesti a inceput sa difere de cel al incaltamintei feminine.

8. Primele cizme de dama au fost create in anul 1840, pentru regina Victoria.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

9. In China, unul dintre pantofii rosii ai miresei este aruncat de pe acoperisul casei, pentru a purta noroc cuplului proaspat casatorit.

10. In Europa secolului al XVII-lea, pantofii cu tocuri de 6 cm erau incaltati de aristocrati. Ei erau intotdeauna purtati pe brate de doi servitori, pentru a nu atinge pamantul cu picioarele.

11. Costul unei operatii pentru corectarea problemelor cauzate de pantofi din pricina masurii nepotrivite sau a defectelor de fabricatie, este de aproximativ 2 miliarde $ anul. Daca procesul recuperarii implica solicitarea catorva zile libere de la locul de munca, aceasta suma poate ajunge la 3.5 miliarde $.

12. Pantofii personajului Dorothy ("Vrajitorul din Oz" - 1939), interpretat de Judy Garland au fost argintii in scenariul original al filmului. S-a ales apoi o pereche de pantofi rosii, pentru ca aceasta culoare oferea un contrast mult mai bun din punct de vedere cinematografic. Celebrii pantofi au fost apoi vanduti in cadrul unei licitatii organizate de Casa Christie's, contra sumei de 666.000 $.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

13. Cel mai vechi pantof din lume se pare ca a fost fabricat in urma cu 8.000 de ani. Acesta era de fapt o sanda descoperita intr-o pestera din Missouri, U.S.A.

14. Platon si Aristotel considerau ca persoanele care purtau pantofi erau ferite de impotenta si de disfunctii sexuale in general.

15. Fesele femeilor care poarta pantofi cu toc devin cu 25% mai pronuntate.

Daca nu v-ati gandit niciodata ca pantofii vostri ar putea avea toate calitatile unei opere de arta, vedeti exact cu cata migala se fabrica incaltamintea... pe care o calcam zi de zi in picioare:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.