Colorarea pielii sub influenta soarelui reprezinta de fapt un mijloc de aparare a organismului contra razelor UV.

Colorarea pielii sub influenta soarelui reprezinta de fapt un mijloc de aparare a organismului contra razelor UV.

Pigmentarea se datoreaza melanocitelor, celule ale pielii care contin melanina si protejeaza organele interne de radiatiile solare. Exista doua tipuri de ultraviolete: UVA si UVB. Razele UVB sunt mai puternice si mai periculoase pentru sanatate. De aceea, expunerea prelungita la soare cauzeaza arsuri la nivelul pielii si sporeste sansele aparitiei cancerului.

In ciuda riscurilor pe care le implica bronzarea, aspectul cicolatiu este la mare cautare in ultimii ani, fie ca se obtine in mod natural sau nu. Daca look-ul cafeniu a castigat popularitate mai cu seama pe continentul american, asiaticii, de exemplu, isi pastreaza conceptiile traditionale in ceea ce priveste frumusetea fizica. Tenul cu aspect de fildes si parul drept, ca abanosul, promovat de celebrele gheise sunt preferabile pielii bronzate si parului blond.

Cu mult timp in urma, bronzarea a fost considerata un fenomen natural in randul sclavilor care munceau sub cerul liber. Culoarea pielii era de fapt ceea ce diferentia serbii de aristocrati. Acestia din urma se expuneau rareori razelor solare si, desi pielea alba reprezenta un simbol al frumusetii, acest "trend" era totodata riscant pentru sanatate. Pentru ca unele vitamine, cum ar fi vitamina D, se asimileaza mult mai bine ca urmare a expunerii la soare, sansele imbolnavirii erau destul de mari, din pricina sistemului imunitar slabit. De aceea, in randul celor cu sange albastru circulau o serie de maladii rare, pentru care rareori se gaseau remedii.

Cateva secole mai tarziu, Coco Chanel a facut "abuz" de ultraviolete in timpul unei vacante de vara si apoi a incercat sa obtina reactii pozitive vizavi de noul ei look, sub sloganul "Make everyone desire what you can't get out of". Rezultatul a fost senzational: reprezentantii high-life au adoptat fara ezitare look-ul ciocolatiu, iar de-a lungul timpului s-au inventat o multitudine de procedee pentru a-l obtine.

Bronzul artificial este acum pe val, desi recomandarile medicilor vin adesea in detrimentul sau. Desi este o metoda simpla de colorare a pielii, mai ales in perioada iernii, expunerea la solar implica dezavantaje care nu trebuie neglijate. Pe de alta parte exista lotiuni si creme bronzante, al caror efect nu este insa pe gustul tuturor, din pricina aspectului "nenatural" pe care il ofera.

Daca femeile au de ales dintr-o gama variata de metode pentru bronzarea pielii, nici barbatii nu raman indiferenti noilor standarde ale aspectului fizic. Bronzul este unul dintre accesoriile must-have ale celor care urmeaza un stil de viata rafinat, trendy.

Metode de bronzare artificiala:

1. Lotiunile, spray-urile si cremele bronzante contin coloranti vegetali, care redau temporar pielii un aspect cafeniu. Nuanta dispare dupa cateva zile, odata cu indepartarea celulelor moarte. Sunt disponibile pe piata si produse care contin beta-caroten (vitamina A), substanta responsabila pentru aspectul oranj al unor legume precum morcovul si dovleacul.

2. Lotiunile si tabletele care accelereaza pigmentarea pielii contin chimicale al carui rol este sa influenteze activitatea melanocitelor si sa sporeasca producerea melaninei. Aceste produse nu protejeaza contra radiatiilor solare.

3. Solarul emite ultraviolete "bune" de tip A, spre deosebire de soare, iar bronzarea se produce gradual, gratie cantitatii ajustabile. Astfel, obtinerea unor efecte vizibile este posibila de-a lungul mai multor sedinte.

Dezavantajele bronzarii artificiale:

Nu exista dovezi concrete in ceea ce priveste efectele negative ale lotiunilor, cremelor sau pilulelor bronzante. In unele cazuri pot aparea iritatii sau alergii la nivelul pielii si creste riscul aparitiei arsurilor in timpul verii. Rareori, folosirea abuziva a acestor produse sporeste riscul aparitiei cancerului de piele si cauzeaza instalarea unor simptome neplacute, cum ar fi migrene, stari de greata si mancarimi. In plus, aceste produse nu ofera protectie impotriva radiatiilor.

Desi s-a considerat ca expunerea la razele UVA nu este nociva, studiile au demonstrat ca pericolul aparitiei cancerului de piele exista si in acest caz. De fapt, expunerea la solar poate fi chiar mai periculoasa decat expunerea la soare - 20 de minute de bronzare la solar reprezinta echivalentul a patru ore de stat pe plaja. Printre riscurile majore ale expunerii la solar se numara inflamarea si vatamarea oculara, iritarea pielii, aparitia arsurilor si modificari la nivelul sistemului imunitar.

Conform unui sondaj, 1200 de australieni mor anual din pricina cancerului de piele!

Articol de Sway

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Pro sau contra depilare?
2. Cum sa previi cancerul
3. Marirea penisului: metode, avantaje si dezavantaje


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.