Pentru un barbat, optiunea potrivita in materie de jeans este asemenea ‘ritualului’ feminin de alegere a accesoriilor, fara de care o femeie nu s-ar simti suficient de frumoasa.

Pentru un barbat, optiunea potrivita in materie de jeans este asemenea 'ritualului' feminin de alegere a accesoriilor, fara de care o femeie nu s-ar simti suficient de frumoasa.

Istoria celei mai populare inventii vestimentare incepe in urma cu mai bine de un secol. Denimul a intrat in istorie ca fiind principala piesa de imbracaminte a muncitorilor de rand, pentru ca mai tarziu sa devina cel mai purtat material la nivel global. Perioada sa de glorie este departe de a apune: inovatia blue-jeans a depasit limitele civilizatiilor, ale varstei sau ale statutului social si, de-a lungul timpului, s-a integrat perfect in spectrul modei, castigand apreciere internationala. In vreme ce carisma lor provine din originile legendare americane, succesul comercial depinde de talentul designerilor care reinterpreteaza in permanenta un stil consacrat.

Pentru cei mai multi dintre noi, nu exista garderoba completa, fara cel putin o pereche de blugi. Asta nu numai pentru ca sunt comozi si se adapteaza usor mai multor conformatii, ci pentru ca sunt foarte... versatili: pot fi purtati in diverse combinatii, de la tinuta casual la cea usor eleganta. In ciuda diversitatii modelelor, a gasi blugii ideali nu e cel mai usor lucru.

Pantalonii originali din denim se disting de inlocuitorii foarte buni prin anumite elemente specifice, asa cum se intampla si in cazul altor produse de designer, de pilda. Cu exceptia pretului, care de cele mai multe ori este un bun indicator al calitatii, exista cateva detalii de urmarit in momentul achizitionarii unor blugi de clitate:

1. Mergi pe varianta originala a denumirii. Blue jeans inseamna denim albastru, cu fibra groasa, rezistenta si cauciucata, dar in niciun caz cu insertii kitsch de lycra. Materialul respecta stilul celor confectionati cu mult timp in urma pentru muncitori si cowboy. Desi nu se gasesc oriunde, vei putea face usor diferenta intre structura originala si 'imitatii', odata ce le vei compara.

2. Desi blugii prespalati nu mai sunt in tendinte asa cum erau anii trecuti, ar fi bine sa eviti materialele 100% compacte. O pereche de jeans are farmec daca pare sa fi trecut cu brio testul timpului. Asa numitii dirty-denim sunt o varianta a blugilor prespalati si includ combinatii subtile de nuante maro pe fondul albastru. Culorile extravagante, rosu sau verde, sunt excluse din start cand pornesti in cautarea unor blugi originali. Variantele pe alb sau negru sunt de asemenea trecute pe 'lista neagra', asta daca nu cumva esti actor la Hollywood...

3. Nu uita de confort. Senzatia pe care o ai cand imbraci o pereche de blugi trebuie sa fie placuta. Poti purta pantaloni 'ultimul racnet' - daca nu te simti bine in ei, investitia nu renteaza. In functie de contextul pentru care ii alegi, blugii au cateva restrictii variabile. Daca iti cumperi o versiune 'de oras', masura trebuie sa te avantajeze din toate punctele de vedere. Cel mai important este ca mersul sa nu fie afectat de pantalonii alesi gresit. Pe de alta parte, iti permiti sa cumperi modele cu diverse aplicatii trendy, in functie de preferinte. Daca insa esti un tip sportiv si te afli tot timpul in miscare, depui destul de mult efort si ai nevoie de pantaloni care sa nu devina un obstacol pentru tine, ar fi bine sa alegi modele mai largi, cu croiala simpla.

4. Per ansamblu, blugii trebuie sa se poata adapata mai multor tipuri de incaltaminte. Nu ti-i cumpara prea scurti sau prea lungi (desi daca sunt mai lungi ii poti purta cu manseta) si nu asorta modelelor extravagante bluze sau accesorii pe masura. Variantele cu design neutru sunt cele mai potrivite si se imbina foarte bine fie cu tricouri polo, fie cu anumite tipuri de camasi. Evita insa combinatiile de tinuta office cu cea sport. Chiar daca optezi pentru blugi cu croiala clasica, nu inseamna ca trebuie sa fie plictisitori. Alege un model tip tigareta, usor decolorati in zona posteriorului si 'tociti' pe linia cusaturilor.

5. Trebuie sa ai vedere cateva aspecte inainte de a cumpara blugii pe care ii probezi: alege-i in functie de hainele cu care stii ca ii vei asorta si nu opta pentru marimi fixe, pentru ca denimul original s-ar putea stramta usor dupa prima spalare. Odata ce ii imbraci pe cei care iti plac, incalta pantofii pe care ii porti cel mai des si eventual ataseaza-le o curea. Verifica buzunarele, aspectul taliei, precum si felul in care se muleaza pe formele corpului. Fa cativa pasi si apleaca-te de mai multe ori - daca senzatia de confort se mentine, inseama ca ai facut alegerea potrivita.

6. Nu toti pantalonii cu etichete pe care stau inscrise monograme celebre sunt 'the real deal'! Desi explozia produselor contrafacute te poate induce adesea in eroare, pretul si locul de expunere sunt primele detalii pe care trebuie sa le ai in vedere. Apoi cauta etichetele de pe interiorul pantalonilor, pe care sunt afisate si instructiuni pentru spalare si intretinere. Marcile de designer au intotdeauna cateva elemente specifice.

Desi toate aceste etape creeaza impresia ca procesul cumpararii unor blugi de calitate este o adevarata bataie de cap, pantalonii potriviti sunt mult mai usor de gasit decat pare la prima vedere. E drept ca multi dintre noi ar prefera mai degraba sa mearga la dentist decat sa isi petreaca ziua la cumparaturi, dar cu rabdare si atentie, poti face investitii inteligente cu minimum de efort.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.