O echipa de astronomi din Canada a dezvaluit faptul ca s-au detectat semnale radio misterioase care provin de la o galaxie indepartata, aflata la 1,5 miliarde de ani lumina distanta de Terra. Inca nu se cunosc originile sau natura acestora, noteaza BBC.

La telescopul din Canada s-au inregistrat mai exact 13 semnale radio. Unul dintre ele este mai ciudat pentru ca este repetitiv si pare sa provina de la aceeasi sursa. Un eveniment similar a mai avut loc o singura data, cand s-au inregistrat semnale radio de la un alt telescop.

Ingrid Stairs, astrofizician la Universitatea British Columbia a spus: "Stiind ca mai exista un alt semnal se sugereaza ca ar putea fi mai multe. Cu cat sunt mai repetitive si avem mai multe surse la dispozitie, cu atat am putea intelege aceste puzzle-uri cosmice - de unde provin si ce le cauzeaza."

Observatorul CHIME care a inregistrat semnalele este localizat in Valea Okanagan. Este compus din patru antene semi-cilindrice inalte de 100 de metri cu care se scaneaza zilnic cerul din zona. Semnalele au fost detectate in 2018.

Semnalele in discutie se numesc FRB si sunt unde radio foarte scurte - se crede ca provin de la jumatatea universului. In total oamenii de stiinta au numarat 60 de astfel de unde.

Exista mai multe teorii care ar putea explica sursa. Printre cele mai vehiculate conceptii este acea ca o stea neutronica cu un puternic camp magnetic se invarte rapid si produce semnale radio, dar si faptul ca doua stele neutronice se ciocnesc. Nu este exclusa nici varianta unei nave spatiale ale unor extraterestri, cum noteaza unii observatori.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.