Muntele este in mod clar asociat extremului.

Muntele este in mod clar asociat extremului. Fie ca este vorba de o simpla incursiune la picior prin paduri, fie ca te aventurezi cu ajutorul unor echipamente speciale pentru a declansa “un fluviu” de adrenalina, trebuie sa tii cont de pericolele la care te expui.

Muntele, in orice anotimp, este aparent istovitor de frumos si extrem de atractiv. Pare chiar si inofensiv uneori. Salbaticia lui consta insa tocmai in inconstienta ta. Motto-ul e unul singur: respecta-l si nu il subestima. O simpla luxatie pe varful muntelui poate insemna moarte. Dar daca vrei sa iti depasesti limitele, sa zbori, sa aluneci, sa plutesti, sa simti ca traiesti... acesta este locul.

Desi se spune ca nu necesita decat curaj, sporturile montane sunt deosebit de complexe si implica foarte multe aspecte. In primul rand, echipa. Comunicarea. Spiritul de observatie. Ratiunea. Prudenta. Tehnica. Viteza de reactie. Si abia apoi curajul. De la cele mai putin periculoase - un simplu si aparent traseu parcurs pe mountain bike, pana la cele mai complexe - zborul cu parapanta, sporturile extreme cer multa atentie si, in cele mai multe cazuri, asistenta unui profesionist care sa va indrume primii pasi.

Mountain bike-ul reprezinta unul dintre cele mai accesibile sporturi “de munte”. Considerat extrem datorita cadrului in care se desfasoara (poteci mai putin umblate, rape, pante abrupte, paduri), mersul pe bicicleta se transforma intr-o imbinare de frica si placere. Echipamentul adecvat de protectie este absolut necesar. Astfel de biciclete pot fi inchiriate in aproape orice statiune montana, chiar de la hoteluri sau pensiuni. Dar cele mai multe asemenea centre de inchiriere nu ofera si echipamentul necesar, cu atat mai putin asistenta pe parcursul traseului. De aceea este bine sa nu va aventurati pe poteci ascunse.

Alpinismul este dedicat in general initiatilor. Un sport montan spectaculos, dar adesea extrem de periculos in cazul in care relieful este abrupt sau climatul devine nefavorabil. Pentru practicarea unui astfel de sport, aveti nevoie de un echipament adecvat si de o experienta corespunzatoare. In cazul in care sunteti incepator, incercati sa va aventurati pe trasee mai putin abrupte, astfel incat sa evitati situatiile de risc.

Deltaplanismul
este unul dintre sporturile extreme montane cele mai spectaculoase, care nu poate fi practicat decat de cei cu experienta in tehnicile de utilizare a deltaplanului. Desi periculos, acest sport reprezinta o metoda de relaxare, un mijloc placut de petrecere a timpului liber. Acest tip de sport se poate practica vara, in special deasupra partiilor de ski.

Citeste si:
Aventuri si adrenalina: 10 cele mai periculoase sporturi din lume
Aventuri si adrenalina: 10...

Schiul este unul dintre cele mai practicate si vechi sporturi montane de iarna. Desi a evoluat de la schiul de fond, acesta din urma a ramas, dupa aparitia instalatiilor de transport, o pasiune doar pentru cativa pasionati schiori si exploratori ai muntelui "numai al lor" deopotriva. Desi foarte practicat si destul de usor de invatat, schiul ramane un sport periculos pe partiile tot mai aglomerate, deoarece acolo, oricat de bun ai fi, ca si in trafic, nu esti singur.

Snowboardingul e mai recent ca schiul si mai usor de invatat. De asemenea, echipamentul e mai lejer si mai simplu. Simpla alunecare pe placa nu e satisfacatoare pentru mult timp, astfel ca sportul a dezvoltat rapid numeroase stiluri, practici si trickuri spectaculoase. Desi pare un sport care se invata usor, indicatiile unui instructor sunt mai bune decat sfaturile prietenilor. Se va vedea mai tarziu.

Citeste si:
Destinații ideale pentru pasionații de alpinism
Destinații ideale pentru...

Sursa: lazy.ro


Click pentru a vedea articole asemanatoare pe LAZY:

1. Sunt pe val sporturile care sfideaza siguranta
2. 160 de metri de aer sub talpi. Dar se sare in cap.
3. Alpinismul, un alt stil de abordare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.