Ne-am saturat de sporturile banale!

Ne-am saturat de sporturile banale! Cuvantul care acum caracterizeaza totul este EXTREM! Din ce in ce mai multi oameni, indiferent de sex sau varsta, vor sa guste o doza mai mica sau mai mare de adrenalina. Lucru explicabil, de altfel, avand in vedere ca dupa cateva luni obositoare de munca un simplu concediu pe litoral sau la munte nu mai satisface necesarul de relaxare. Intr-un timp scurt, de cateva zile, totul trebuie incercat, totul trebuie trait. Destinatiile trebuie sa fie din ce mai captivante si nimic din clasicul anilor trecuti nu te mai safisface.

Sporturile extreme au un debut relativ recent. Cu o istorie nu mai mare de 20 de ani in strainatate si mai putin de 10 -15 ani in Romania, acestea au ajuns la un nivel care acum permite accesul cat mai multor persoane, nu numai specialistilor, sau impatimitilor de adrenalina.

Prin sport extrem se pot intelege doua lucruri: mod de viata sau hobby. In primul caz, practicantii sunt “dependenti” de adrenalina, riscul fiind o parte din viata lor. Acestia ajung sa reprezinte o categorie sociala prin ei insisi, un mod de viata si o sursa de castig. Majoritatea activitatilor si a sporturilor clasice au ajuns sa isi dezvolte si o latura extrema.

Din motociclism s-a dezvoltat in timp Enduro, parasutismul a fost si el dus la extrem, iar simpla plimbare cu placa sau cu rolele devine extrema prin stilul “aggressive”. Tineri de toate varstele invadeaza skate-parkurile pentru a incerca scheme noi si pentru a-si demonstra talentul prin sarituri cat mai bune si cat mai spectaculoase.

Nici banalul mers pe bicicleta nu mai are simpla valenta a unei plimbari. Down-hill-ul reprezinta o competite in cadrul careia trebuie coborat un traseu accidentat intr-un timp cat mai scurt. Lista sporturilor extreme poate continua la nesfarsit. O catalogare a tuturor ar fi aproape imposibila.

Lasand la o parte aspectul profesionist al sportului extrem, sau cel putin al practicantilor care o fac frecvent si vad in asta un mod de viata, in ultima vreme se poate observa o tendinta de crestere al numarului celor care vor doar sa “incerce”. Sau mai bine spus sa isi ia doza de adrenalina. Oriunde ti-ai petrece concediul sau vacanta, vei avea ocazia sa practici cel putin un sport extrem. In cazul in care e vorba de munte, lucrurile nu se vor mai rezuma doar la banalele plimbari pe trasee usoare. Poti inchiria un ATV cu care sa parcurgi zone de teren accidentat.

Citeste si:
Test de curaj: 10+ fotografii ce pot provoca ameteli si celor...
Test de curaj: 10+ fotografii...

De asemenea, poti incerca alaturi de un instructor sau un ghid sa pui in practica notiuni elementare de alpinism. In cateva ore vei putea singur sa executi rapeluri si catarari, bineinteles cu un echipament de protectie care sa asigure siguranta maxima. Atat la munte cat si pe litoral vei putea zbura cu parapanta sau sari cu coarda elastica - bungee-jumping.

Un alt mod extrem de a te “relaxa” si relativ necunoscut la noi in tara este raftingul. Chiar daca pentru multi raftingul este un neologism neinteles si denumeste un sport pe care nu prea stii cum sa-l descrii, acesta reprezinta coborarea pe firul apei. Raftingul se practica in Romania de 20 de ani. Sunt mai multe rauri pretabile acestei activitati, dar, pe departe cel mai “nimerit” este Jiul. Sau cel putin asa ne-au spus noua cunoscatorii... Rafting se face pe Jiu de cativa ani buni. La inceput au fost doar niste omuleti considerati nebuni, care, prin raul murdar de carbune se dadeau “extrem” de mult si repede cu barca.

Citeste si:
Aventuri si adrenalina: 10 cele mai periculoase sporturi din lume
Aventuri si adrenalina: 10...

Aceste mici escapade din banalul cotidian insa nu sunt dintre cele mai ieftine. Costurile sunt explicabile, ca urmare echipamentelor scumpe si a personalului calificat care se va ocupa de tine. Nu este recomandat sa incercati singuri aceste senzatii tari, pentru ca siguranta este prima regula! Oricat de aventurieri sunteti, este mai bine sa renuntati decat sa va aventurati fara a pune siguranta voastra pe primul loc, pentru ca accidentele in aceste sporturi in cele mai multe cazuri sunt mortale!

Incercati putin din cat mai multe pentru a reusi sa spuneti care este sportul extrem preferat! Nu veti regreta si cu siguranta dupa ce veti incerca prima data, va veti dori sa repetati experienta cat mai repede cu putinta.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.