Cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de stiinta de la NASA au reusit sa surprinda o aurora boreala de proportii uriase pe planeta Jupiter. Aurora boreala s-a produs pe 19 mai la polul nord al planetei.
Asemeni aurorelor boreale de pe Pamant, si pe Jupiter acest fenomen se produce atunci cand particulele incarcate electric interactioneaza cu atmosfera. Spre deosebire de Terra, unde spectacolul se produce datorita soarelui, aurora boreala pe Jupiter se produce si datorita lunii vulcanice, Io. Studiind aurorele care se produc pe Jupiter, oamenii de stiinta pot intelege mai bine cum se comporta cea mai mare magnetosfera din sistemul nostru solar.
Desi campul magnetic al planetei este excelent pentru astfel de spectacolo, este insa mult prea puternic pentru navele spatiale care incearca sa orbiteze in jurul Jupiter. Juno, nava care este programata sa ajunga astazi in orbita Jupiter este dotata cu echipament modificat astfel incat sa poata rezista la radiatiile emise de planeta.

Foto: nasa.gov
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Abonamente medicale MedLife pot fi cumpărate și din George
Sursa: futurebanking.ro
-
Mama Polidinului, Sylvia Hoișie a încetat din viață la vârsta de 94 de ani....
Sursa: kudika.ro
-
Farmec vrea ajutor de stat pentru relocarea fabricii, dar nu este eligibilă:...
Sursa: retail.ro
-
Cele mai frumoase citate despre vacanța de vara
Sursa: garbo.ro
-
Squad Mobility, microcar-ul electric european care va schimba transportul urban
Sursa: green.start-up.ro
-
Review Samsung Bespoke Jet, aspiratorul care-ți face casa ”Monica clean”
Sursa: start-up.ro
-
Analiștii CFA își păstrează pesimismul privind economia. Unde estimează că...
Sursa: wall-street.ro