Probabil ca de la mica revolutie a imprimatului pornita de Gutenberg nu a mai existat o astfel de inventie. Noua tehnologie de imprimare 3D este una dintre cele mai spectaculoase inventii.

La prima vedere poate ca pare destul de greu de inteles conceptul de imprimare 3D. In mod categoric lucrurile nu par foarte clare nici dupa ce urmaresti un clip cu o imprimare 3D, dar in acelasi timp este cert faptul ca imaginatia si inventiile gandite initial prin anii ’80 in filmele SF incep sa se concretizeze.

Exista de cativa ani buni o practica foarte costisitoare si justificata de foarte putine companii din lume numita imprimare 3D. Acest proces este foarte asemanator cu imprimarea unei coli de hartie, in mod traditional, dar numai ca in acest caz, imprimarea se realizeaza in format tridimensional.

Nu stim cat de multi dintre voi au urmarit serialul Star Trek: Next Generation, dar exista un episod in care anumite obiecte necesare echipajului de pe nava Enterprise sunt create cu ajutorul unui dispozitiv (din viitor) foarte performant.

In realitate „acel dispozitiv” a prefigurat aparitia imprimantei 3D care in prezent poate crea obiecte de diferite marimi si diferite compozitii, de la lemn, balsa, plastic sau spuma.

Cele mai multe companii care detin in prezent astfel de imprimante vin din domeniul Formula 1, medicina sau industria aeronautica. Motivul este simplu, o imprimanta care sa poata crea forme de dimensiuni mari poate costa mai bine de un milion de dolari, iar costurile trebuie, bineinteles justificate.

In Formula 1 o astfel de imprimanta a ajutat la dezvoltarea mult mai rapida a componentelor din fibra de sticla pentru testele monoposturilor, castigandu-se astfel timp foarte valoros in fata concurentei.

Un reprezentant al unui producator de astfel de imprimante sustine ca este posibil ca in 20 de ani sa asistam la o adevarata revolutie . In viitor vom putea sa ne descarcam adidasii de pe internet si sa-i printam acasa. De asemenea acelasi reprezentant sustine ca o imprimanta 3D este probabil ultima jucarie cumparata unui copil, deoarece acesta o sa-si poata construi singur jucariile stimulandu-si astfel creativitatea.

Citeste si:
„Podul Unirii”, primul construit în Maramureș de la Revoluție...
„Podul Unirii”, primul...

In acelasi timp imprimantele 3D sunt astazi folosite in cercetare si domeniul medical acolo unde cu ajutorul unor soft-uri specifice se pot crea diferite obiecte care sa ajute in laboratoare sau care sa simuleze mult mai bine si mult mai putin costisitor diferite situatii.

Este de stiut ca de curand a fost prezentata la CES, in Las Vegas, o astfel de mini-imprimanta 3D care costa un pic sub 1000 de euro, dar care nu poate reproduce obiecte mai mari decat marimea unui ou de gaina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.