De la cei mai curajosi pana la profeti... Mai jos va propunem un TOP 10 al celor mai importante replici inainte de moarte a unor oameni marcanti din istorie.

foto main: untitled blue via flickr.com

Jane Austen (1775-1817)
“Nu vreau nimic, decat sa mor”

Jane Austen s-a nascut in decembrie 1775 in Hampshire Anglia. A fost o romanciera engleza cunoscuta pentru operele sale in stil realist. Nu a fost foarte apreciata in timpul vietii, dar dupa moartea sa a fost declarata ca fiind cea mai importanta scriitoare din epoca victoriana.
Cele mai importante romane scrise de Jane Austen sunt: Ratiunea si Simtire, Mandrie si prejudecata, Parcul Mansfield sau Emma.

Marco Polo (1254-1324)
“Nu v-am povestit nici macar jumatate din cate am vazut”

Marco Polo a fost un navigator venetian. Polo a devenit cunoscut in urma unei calatorii pe care a intreprins-o incepand cu anul 1271 in China. Dupa ce a intrat in gratiile conducatorului mongol Kublai Khan, Marco Polo se intoarce spre Venetia, dar este capturat de genovezi si intemnitat.

In temnita il cunoaste pe scriitorul Rustichello din Pisa caruia ii povesteste aventurile sale si pe care il roaga sa le rescrie pentru a se face cunoscut.

Mao Zedong (1893-1976)
Ma simt cam rau, chemati doctorii

Mao Zedong a fost un revolutionar chinez si ulterior lider al Partidului Comunist Chinez. Mao este cunoscut pentru faptul ca a “revizuit” scrierile marxiste despre comunism, dand nastere astfel unui derivat cunoscut sub numele de maoism.

Mao Zedong este responsabil pentru Revolutia Culturala si moartea a cel putin 50 de milioane de chinezi in timpul dictaturii sale. In ciuda acestor fapte, Zedong este recunoscut in China ca un salvator si ca fiind singurul responsabil pentru prosperitatea Chinei actuale.

Vespasian ( 9 – 79 )
“Nu se poate! Cred ca sunt pe cale sa devin zeu”

Vespasian este unul dintre cei mai importanti conducatori ai Romei. Succesor al lui Nero, Vespasian va conduce Roma intr-o perioada foarte tulbure din cauza crizei economice si a razboaielor cu evreii din Ierusalim.

Citeste si:
De ce nu a avut Draga Olteanu Matei niciodată copii și care au fost...
De ce nu a avut Draga Olteanu...

Este cunoscut pentru faptul ca a demarat constructia Colosseumului, dar si pentru faptul ca a construit primele latrine publice pentru care percepea taxa. Pentru acest fapt din urma, Vespasian a fost acuzat de catre senatorii Romei ca face bani din “ceva murdar”. Replica ulterioara a liderului roman a ramas cunoscuta pana in ziua de astazi: “Banii nu au miros”.

Leonardo daVinci (1452-1519)
“L-am jignit pe Dumnezeu si intreaga Omenire pentru ca munca mea nu si-a atins scopul la timp”

Leonardo daVinci a fost pictor, sculptor, arhitect, inventator si om de stiinta italian. Astazi este cunoscut cel mai bine pentru opera Gioconda (Mona Lisa), dar si pentru faptul ca reusit sa anticipeze foarte multe dintre inventiile moderne cu ar fi: avionul, elicopterul, submarinul sau fotografia.

Citeste si:
Poze de colectie: Celebritati marcante, asa cum nu le-ai mai vazut...
Poze de colectie: Celebritati...

Louis XIV (1638-1715)
“De ce plangeti? Credeati ca sunt nemuritor?”

Ludovic al XIV-lea supranumit si Regele Soare a fost unul dintre cei mai importanti regi ai Frantei. A condus regatul timp de 72 de ani, inregistrand cea mai lunga domnie din istoria regalitatii europene. A fost incoronat la varsta de 5 ani, dar a condus efectiv la varsta de 18 ani.

Este primul rege al Frantei care a limitat puterea Parlamentului si si-a insusit Puterea Absoluta asupra imperiului. In foarte multe cazuri istoricii l-au comparat pe Ludovic al XIV- lea cu Hitler si vice-versa.

James Dean (1931-1955)
“Tipul ala ne vede. Sunt sigur ca o sa opreasca!”

James Dean a fost un actor american de film si teatru. A devenit cunoscut in urma rolului interpretat in pelicula “Rebel fara Cauza”. A murit la varsta de 24 de ani in urma unui accident de masina.

Citeste si:
Profețiile lui Nostradamus pentru anul 2023: „Șapte luni în Marele...
Profețiile lui Nostradamus...

H.G. Wells (1866 – 1946)
“Duceti-va! Sunt bine”

Alaturi de Jules Verne, scriitorul HG Wells este cunoscut ca unul dintre parintii genului stiintifico-fantastic. Cele mai importante opere ale sale sunt: Masina timpului, Razboiul lumilor, Omul invizibil, Primii oameni in luna si Insula Doctorului Moreau.

Che Guevara (1928-1967)
“Stiu ca sunteti aici sa ma ucideti! Trageti, lasilor! Nu faceti decat sa omorati un om.”

Ernesto Rafael Guevara de la Serna cunoscut simplu sub numele de Che Guevara a fost unul dintre liderii miscarii revolutionare cubaneze care l-a propulsat pe Fidel Castro la conducerea Cubei. Che Guevara este un simbol al libertatii chiar daca a fost acuzat in foarte multe cazuri de crime.

Nostradamus (1503-1566)
“Maine nu o sa mai fiu printre voi”

Nostradamus s-a nascut in 1503 in Franta unde a devenit un cunoscut medic si farmacist. Totusi, notorietatea si-a dobandit-o in urma viziunilor sale publicate in cartea “Les Propheties”.

Citeste si:
Au cunoscut celebritatea dupa moarte: 10+ personalitati necunoscute...
Au cunoscut celebritatea dupa...

Nostradamus si-a prezis chiar si moartea sa: “ Langa banca si pat voi fi gasit mort. Dupa ce intr-o seara a anuntat ca nu va supravietui noptii urmatoare, s-a stins intr-un acces de guta si a fost gasit mort a doua dimineata in dormitor, langa masa de lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.