Arta 3D pe asfalt - la limita dintre realitate si imaginatie.

La capitolul creativitate si arta, oamenii au demonstrat de-a lungul vremii ca pot face minuni. Astfel, o forma de arta, care nu este neaparat noua, a prins contur in intreaga lume. Arta stradala a pornit in mare parte de la graf-urile care decoreaza peretii de multi ani incoace, din perioada optzecista, dar de atunci s-a dezvoltat si s-a reinventat foarte mult. Unele dintre reprezentarile stradale actuale pot fi numite fara exceptie opere de arta.

Desenele tridimensionale sunt totusi una dintre cele mai recente forme de manifestare artistica ale celor care isi desfasoara activitatea preferata in afara unei camere “dotate” cu un sevalet. Desenele 3D pe asfalt "au priza" si la noi, dar din nefericire nu gasim inca pe strazi ceea ce vom vedea in continuare.

In general, desenele 3D pe asfalt se pot privi doar dintr-un unghi, pentru a intelege exact ce a vrut sa deseneze artistul respectiv. Originea redarii spatiului in acest mod se afla in celebrele “puncte de fuga” ale lui Leonardo Da Vinci. De asemenea, orice incepator in ale artei stie ca ele reprezinta o munca laborioasa care necesita nu numai bune cunostinte tehnice, ci si har, pentru a realiza o combinatie uluitoare de desen, umbre, culori, lumini si creativitate.

Probabil unul dintre cei mai cunoscuti artisti din domeniul desenelor 3D sau amorfice, asa cum le numeste insusi Julian Beever, este un artist englez care a studiat la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Din anul 1990 Julian isi exerseaza stilul in majoritatea oraselor mari ale lumii. Astfel, prin operele sale a reusit sa creeze "obstacole false", inducand impresia trecatorilor ca trebuie sa ocoleasca ceea ce nu este decat un desen 3D foarte realist.

De exemplu, pentru a desena Globul, el face o schema de forma dreptunghiulara mai degraba decat sferica. Dar daca te plasezi in unghiul in care trebuie, vei vedea o planeta cu mult mai mare decat tine. In general, pentru a termina o lucrare artistul nu are nevoie de mai mult de 2-3 zile. Dezavantajul este ca desenele nu sunt durabile, creta cu care Julian decoreaza asflatul fiind stearsa sub talpile trecatorilor.

Citeste si:
Cand arta prinde viata: 10 picturi stradale 3D spectaculoase
Cand arta prinde viata: 10...

Aceasta reprezentare, de exemplu, infatiseaza, din unghiul potrivit, o domnisoara care sta in pisicina. Privita dintr-un alt unghi, nu se mai observa acelasi lucru:

In continuare, iata o galerie foto cu mai multe astfel de "iluzii optice". Pentru a vedea opera completa a lui Julian Beever, click aici.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.