Va prezentam zece specii de dinozaur de la care homo sapiens au "mostenit" spatiul carpato-danubiano-pontic.

1. Zalmoxis

Acest ornitopod poarta numele zeului dacilor si a trait in perioada Cretacicului (70-65 de milioane de ani). Diferitele subspecii ale lui Zalmoxis atingeau o lungime de maxim 4,5 metri. Merita mentionat ca dinozaurii de pe teritoriul Romaniei sunt atipici prin prisma faptului ca erau "dinozauri pitici". Dimensiunile lor reduse se datoreaza factorilor de mediu din zona in care aceste creaturi traiau, astfel, in Cretacic, Transilvania era o insula micuta din Oceanul Tetis (Marea Mediterana de astazi). De asemenea, se considera ca Transilvania era locul ideal pentru dinozaurii pitici, mai ales ca aici nu existau dinozauri pradatori, nefiind necesar sa se faca mari pentru a se apara in fata pradatorilor.

2. Telmatosaurus

Acest hadrosaur a fost descoeprit in 1893 de catre Flavius Nopcsa, care l-a numit initial Limnosaurus transsylvanicus. Nopcsa i-a schimbat numele in Telmatosaurus in 1903 (telma insemnand "pamant mlastinos"). Telmatosaurus avea o lungime de cinci metri si cantarea aproximativ 500 de kilograme.

3. Balaurul Bondoc

Balaurul bondoc este probabil cel mai raspandit dinozaur carnivor (teropod) care a trait in Hateg in urma cu 70 de milioane de ani. Primele fosile au fost descoperite de Dan Grigorescu in 1997. Inrudit cu velociraptorul, Balaurul bondoc - desi nu are un nume fioros - avea o pereche de gheare pe fiecare dintre membrele inferioare, cu ajutorul carora isi imobiliza prada. Animalul avea o lungime de 180 pana la 210 centimetri, de la cap la coada.

Citeste continuarea pe 9am.ro

Sursa foto main: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.