Un artist palestinian a realizat portretul faimoasei revolutionare Leila Khaled din 3.500 de rujuri, iscand o serie de controverse legate de mediul folosit. Vezi in articol de ce.

Pe 29 august, 1969, Leila Khaled, femeia fatala a Frontului de Lupta Palestinian, deturna un avion, fortand pilotul sa zboare deasupra orasului Haifa, oras natal pe care a fost nevoita sa il paraseasca cu ani in urma. Dupa operatiune, Eddie Adams o fotografia pe Leila Khaled, transformand, astfel, imaginea unei tinere femei cu un Kalashnikov pe umar si un kuffiyeh in jurul gatului, esarfa purtata de obicei de barbatii arabi, intr-una imaginile iconice a revolutiei. 43 de ani mai tarziu, pentru expozitia Framed - Unframed organizata de Universitatea Birzeit, artistul palestinian Amer Shomali recreaza imaginea iconica a faimoasei revolutionare folosind 3.500 de rujuri.

Pentru a exprima mai bine tema expozitiei, “o explorare critica a artei vizuale; schimbarea perceptiei asupra femeii palestiniene, Amer Shomali a ales sa nu realizeze un portret clasic al revolutionarei Leila Khaled, nici macar sa il deseneze cu ruj, ci sa il construiasca fixand tuburi de rujuri pe un panou. A avut nevoie nici mai mult, nici mai putin, de 3.500 de rujuri si de 14 nuante diferite.

Subiectul este unul intrigant, Leila Khaled reprezinta o dimensiune culturala delicata, iar faptul ca artistul a ales sa ii recreeze portretul folosind rujuri, fara sa ofere niciun fel de explicatie pentru mediul ales, a adus dupa sine o serie de controverse. Una dintre parerile impartasite este ca lucrarea se vrea a fi o juxtapunere dintre o femeie puternica si independenta si un item asociat cu frivolitate, materialist si feminitate.

Noi va invitam sa urmariti filmuletul care infatiseaza realizarea portretului si sa ne spuneti apoi ce interpretare ati da acestui portret controversat

Foto interior: captura clip Youtube

Foto main: Wikipedia.org


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.