Romania anului 1945: al Doilea Razboi Mondial tocmai a luat sfarsit, iar minoritatea germana este livrata aparatului de represiune sovietic. Adolescentul Leo Auberg cade victima, alaturi de zecile de mii de conationali, deportarilor in lagarele de munca din Uniunea Sovietica. In recluziune, intregul univers se restrange la gesturile si obiectele simple, la foamea de zi cu zi, la prieteniile pe muchie de cutit.

A-ti pastra umanitatea in astfel de conditii inseamna a te investi sufleteste in relatia cu obiectele banale. O lopata de incarcat carbuni poate deveni hrana pentru suflet si minte. La fel, leaganul respiratiei, regland cadenta corecta a unei existente greu de imaginat - marturie de o intensitate cutremuratoare a unei drame istorice mult timp ignorate.

Dupa lungi discutii cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) si cu alti supravietuitori ai lagarelor sovietice, Herta Müller a adunat materia epica pe care a contopit-o in acest mare roman, cu doar cateva luni inainte de a i se acorda Premiul Nobel. Leaganul respiratiei apare in 45 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.