Titluri celebre care nu trebuie sa iti lipseasca din biblioteca

1. PE ARIPILE VANTULUI

Autor: Margaret Mitchell

Romanul a fost publicat in 1936 iar in 1939 a avut parte de cea mai spectaculoasa ecranizare a unei carti realizata la Hollywood.

Desi initial cartea trebuai sa se numeasca Si maine e o zi (de altfel, replica foarte des folosita de personajul principal) Margaret Mitchell a ales in cele din urma acest titlu, inspirata de Ernest Dowson.

Actiunea romanului se petrece in Georgia si Atlanta, SUA. Intamplarile sunt tesute in jurul lui Scarlett O'Hara, fiica cea mare a unui imigrant irlandez imbogatit si a unei femei descendenta directa a unei familii de nobili din Franta.

Pe fondul Razboiului Civil American, tanara Scarlett se indragosteste de Ashely Wilkes. Desi acesta are o slabiciune pentru ea si farmecele sale, alege sa se casatoreasca cu blanda Melanie, cea pe care Scarlett o va iubi fara sa stie.

"Transformarea insasi a mentalitatii unui personaj cum e Scarlett O'Hara simbolizeaza modificarea structurii sufletesti a tuturor celor hotarati sa mearga in sensul istoriei propriei tari. E, poate, un compromis, asa cum cred Ashley si Melanie; dar, in aceasta lume a relatiilor reci si brutale pe care nordul industrial o aducea pe pamantul plantatorilor sudisti, numai Scarlett si Rhett sunt apti sa supravietuiasca." (Dan Grigorescu)

Carte disponibila pe Elefant.ro

Pret: 30, 25 lei 2.

2. MANDRIE SI PREJUDECATA

Autor: Jane Austen

De doua secole, aceasta poveste despre dragoste si familie, despre credinciosie si integritate morala, scrisa cu un incomparabil umor, a incantat generatii la rand.

Presarata cu note marginale oferind diverse informatii suplimentare, fapte istorice, anecdote si indemnuri culese din scrierile lui Jane Austen despre credinta, aceasta noua editie in limba romana va va oferi o lectura mai bogata decat pana acum.

Citeste si:
Sfaturi practice și simple pentru organizarea bibliotecii personale
Sfaturi practice și simple...

Romanul Mandrie si prejudecata, publicat pentru prima data in anul 1823, introduce cititorii in atmosfera epocii de la cumpana dintre secolele XVIII si XIX.

Domnul Darcy e la fel de chipes si de nobil ca in urma cu doua veacuri, iar domnisoara Elizabeth nu si-a pierdut nimic din istetimea si din farmecul de altadata, atat de maiestru zugravite de catre indragita scriitoare.

Asadar, indiferent a cata oara cititi Mandrie si prejudecata, un lucru e cert: aceasta incursiune in imaginar va va determina, fie si pret de cateva clipe, sa priviti cu alti ochi viata cotidiana in oglinda evanescenta, dar nu mai putin autentica, a fictiunii.

Carte disponibila pe Elefant.ro

Pret: 30, 45 lei

3. ANNA KARENINA

Autor: Lev Tolstoi

Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine.

Citeste si:
Copiii Prinţului Harry şi ai lui Megan Markle nu vor avea titluri...
Copiii Prinţului Harry şi ai...

In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.

Produs disponibil pe Elefant.ro

Pret: 25, 46 lei

4. LA RASCRUCE DE VANTURI

Autor: Emily Bronte

„Melodrama romantica - cu care Emily Bronte era, neindoielnic, familiarizata - isi datora imensul succes efectelor create de ambiguitate si de vagul trairilor eroilor. [...]

In La rascruce de vanturi, lucrurile se petrec exact in sens invers: cu toate ca intamplarile relatate pot sa socheze, sa para uneori incredibile, sunt prezentate, in majoritatea cazurilor, cu o mare claritate si precizie. [...]

Critica literara a numit acest tip de scriitura "imaginatie concreta”" si, ori de cate ori vorbeste despre ea, nu uita sa spuna ca Emily Bronte e "intemeietoarea acestei caracteristici" a romanului englez modern” [J. A. Marshall].

Citeste si:
Filmul „Pe aripile vântului”, a revenit pe HBO Max, cu adnotări...
Filmul „Pe aripile vântului”,...

Dupa 1847, se vor intalni tot mai des cazuri in care va fi definitorie forta de a contopi obiectul sau actiunea concreta cu descrierea senzatiei produse de ele, forta de a scrie despre vizibil si tangibil cu intensitatea proprie poeziei: Emily Bronte a ridicat o povestire melodramatica la nivelul unei trairi tragice.“ - Dan Grigorescu

Produs disponibil pe Elefant.ro

Pret: 14,65

Citesti continuarea pe Kudika.ro

Sursa foto main: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.