Este important sa intelegi care sunt limitele in schimbarea joburilor si care sunt consecintele faptului ca le depasesti.

Este o intrebare pe care o aud des in activitatea de consiliere in cariera. Exista premisa ca o anumita perioada este ideala. Raspunsul meu este ca exista o perioada ideala, dar ea depinde foarte mult de valorile tale profesionale.

Daca esti o persoana pentru care conteaza mult securitatea si stabilitatea jobului, odata ce ai gasit unul care indeplineste aceste conditii te poti opri acolo. Daca esti o persoana pentru care conteaza mult dezvoltarea si evolutia profesionala, atunci lucrurile se complica. Si pentru ca majoritatea oamenilor pe care ii intalnesc tind sa fie in aceasta a doua categorie, voi discuta din aceasta perspectiva.

Este important sa intelegi care sunt limitele in schimbarea joburilor si care sunt consecintele faptului ca le depasesti. Daca stai foarte putin intr-un job, este foarte probabil:

• Sa nu fii avut timp sa treci de etapa de obisnuire cu compania si colectivul pentru a acumula efectiv experienta profesionala valoroasa;

• Sa ridici semne de intrebare legate de masura in care stii cu adevarat ce vrei din punct de vedere profesional;

• Sa pari un vanator de oportunitati, lipsit de integritate si responsabilitate.

Pe de alta parte, daca stai foarte mult intr-un job, este foarte probabil:

• Sa ajungi la un punct la care nu prea mai ai ce invata si sa iti limitezi dezvoltarea profesionala;

• Sa pierzi partial contactul cu restul mediului de business, sa nu ai un network profesional bine dezvoltat;

• Sa pari o persoana comoda, care nu vrea provocari constante.

Ca in multe alte lucruri, in durata petrecuta pe un job, calea de mijloc este ideala.
Ce inseamna asta efectiv? Depinde foarte mult de domeniul profesional si nivelul la care te afli, dar iti ofer o paleta generala: 2-5 ani.

In aceasta paleta, cariera ta iti ofera simultan constanta si varietate, iti permite sa te dezvolti personal si profesional, sa ai integritate si sa fii pe varful valului. Studiaza profesionistii din domeniul tau care simultan sunt foarte respectati si au progresat repede, si vei reusi sa delimitezi paleta de timp si mai bine pentru acest domeniu.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Apoi, uita-te la viata ta profesionala si la cat de repede te misti de la un job la altul. Este posibil sa constati ca ai de facut unele modificari in comportamentul tau profesional. Iar pentru a face aceste modificari cu usurinta, deseori ai nevoie sa sapi adanc in abilitatile si atitudinile tale.

Poate ai nevoie sa dobandesti mai mult curaj si sa te misti atunci cand lucrurile au inghetat, poate ai nevoie sa iti alegi cu atentie cariera care te va multumi, poate ai nevoie sa dobandesti mai multa integritate.

Drumul este deschis.

Succes!

Articol de Eduard Ezeanu
Sursa: eJobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.