Avansarea in cariera se afla pe buzele tuturor.

Avansarea in cariera se afla pe buzele tuturor. Pentru foarte multe persoane este prioritatea numarul unu in viata profesionala. Totusi, desi exista numeroase oportunitati de cariera in Romania de azi, numeroase persoane nu avanseaza. Raman blocate ani de zile pe aceleasi pozitii, facand aceleasi lucruri, devenind plictisite si frustrate.

Avand in vedere ca cea mai comuna cale de avansare este in interiorul companiei unde esti angajat, este foarte important sa intelegi dinamica unei astfel de avansari si factorii de care ea este conditionata. In practica, exista cateva versiuni de avansare intr-o companie:

- Managerul tau direct pleaca din companie, pozitia lui este disponibila, iar tu esti persona in care se poate avea incredere ca ii poate lua locul.

- Managerul tau direct avanseaza si are nevoie sa traga pe cineva in sus in ierarhie pentru a-i ocupa locul, iar tu esti persoana aleasa.

- Managerul tau este impresionat de atitudinea si abilitatile tale, motiv pentru care iti ofera responsabilitati noi si mai complexe, extinzand sau modificand profilul jobului tau.

- Un manager din alt departament care te cunoaste si este impresionat de potentialul tau, te invita sa ocupi o pozitie disponibila la el in departament, iar managerul tau este deschis la acest lucru.

- O pozitie disponibila este anuntata in interiorul companiei, tu aplici la ea, treci prin procesul de selectie impreuna cu alti candidati din interior si esti ales pentru pozitie.
Foarte multi oameni considera ca avansarea lor in companie depinde strict de cat de buni sunt profesional si ce potential de dezvoltare au. Practica demonstreaza ca se insala amarnic. Avand in vedere variantele de mai sus de avansare, devine evidenta importanta a inca trei factori in avansarea ta in companie.

1) Managerul tau direct. Este important sa aiba incredere in tine si in potentialul tau. Este important ca el insusi sa aiba mult potential de crestere, sa nu fie intimidat de subordonatii lui bine pregatiti. Este important sa fie deschis, sa vrea sa investeasca in oamenii lui si sa-i vada avansand.

2) Imaginea ta in companie. Este important ca oamenii sa te cunoasca in companie, mai ales managerii si specialistii in resurse umane. Este foarte important sa vada potential in tine, sa te placa ca persoana si sa aiba incredere in tine ca profesionist.

3) Dinamica joburilor in companie. Este important sa lucrezi intr-o companie unde frecvent apar pozitii noi sau devin disponibile dintre cele vechi. Este important sa lucrezi intr-o companie aflata in dezvoltare, cu o structura aflata in expansiune, care are nevoie de oameni buni. Este important sa lucrezi intr-o companie care investeste in angajatii sai si obisnuieste sa promoveze din interior.

Constientizand acesti factori, ce poti face pentru a avansa in cariera? Cel mai des sfat pe care il ofer pentru a facilita avansarea tine de modul de a realiza angajarea. Este esential ca inainte sa accepti o oferta de job, sa cunosti dinamica joburilor in companie si managerului tau direct. Daca compania pare rigida iar managerul temator, egoist sau insuficient pregatit, este bine sa refuzi oferta de job.

Procesul de recrutare iti va oferi oportunitatea cea mai buna de a cunoaste companie si managerul tau direct. Valorifica la maximum interactiunile de la interviuri, cu specialistii in HR si cu managerul departamentului, fii curios, pune intrebari multe si clare, analizeaza critic raspunsurile pe care le primesti.

Numeroase persoane fac greseala de a presupune ca totul este grozav in companie si ca vor promova usor, pur si simplu pentru ca este o companie faimoasa, pentru ca are o cifra de afaceri mare sau pentru ca asa li se spune pe parcursul procesului de recrutare. Nu pica in aceasta capcana!

Mai departe, daca compania si managerul tau direct au „deschidere”, permit si sustin avansarea profesionala din pozitia pe care o ocupi, restul depinde de tine.

Succes!

Autor: Eduard Ezeanu

Eduard Ezeanu este Career Coach pentru Career Experts, primul centru privat de consultanta in cariera din Romania. Prin serviciile sale, el asista persoane de la studenti la profesionisti, in alegerea, angajarea si avansarea in cariera.

Sursa: eJobs

Click pentru a citi si alte articole pe eJobs:

1. Adauga mai multa pasiune in jobul tau
2. Lucrezi prea mult?
3. Vrei o cariera? Pune mana si construieste-o!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.