Toti copiii se nasc genii. La fiecare 10.000 de nou-nascuti, 9.999 isi pierd rapid acest geniu, din cauza neglijentei sau a indiferentei adultilor. Buckminster Fuller

Toti copiii se nasc genii. La fiecare 10.000 de nou-nascuti, 9.999 isi pierd rapid acest geniu, din cauza neglijentei sau a indiferentei adultilor. Buckminster Fuller

O scoala in care profesorul nu invata si el e o absurditate.
Constantin Noica

Societatea civilizata cauta in mod continuu sa isi descopere valorile si sa le promoveze.

Saltul de constiinta la care este invitata azi omenirea este trecerea de la consum si codependenta la creatie si autonomie.

Universul functioneaza pe baza unor legi, axiome naturale (ex.legea gravitatiei).

O alta axioma naturala este ca fiintele umane au libertatea si puterea de a alege si de a se reinventa, datorita faptului ca au constiinta de sine.

Daca aceasta este autoritatea naturala, autoritatea morala este utilizarea libertatii si a puterii de a alege, bazat pe respectarea unor principii care sunt independente, impersonale, obiective si incontestabile, fiind o functie a constiintei de sine.

Valorile sunt normele sociale - si sunt deseori o functie a starilor emotionale, fiind in acelasi timp personale, subiective si contestabile.

Orice om stie care ii sunt principiile, oricat de mic sau de neinformat ar fi. Respectul, onestitatea, autenticitatea, cinstea, consideratia, simtul datoriei sunt pentru fiecare dintre noi repere clare.

Astazi ne confruntam cu o intensa criza generata de sfasierea dintre constiinta sociala si constiinta de sine. “Sunt valorile noastre bazate pe principii?” aceasta-i intrebarea.

Comportamentul uman este guvernat de valori, iar consecintele comportamentului sunt guvernate de principii. Daca valorile nu sunt compatibile cu principiile universal valabile, atunci vom simti imediat impactul consecintelor comportamentului nostru, atat asupra noastra, cat si a celor din jur.

La fel ca si atunci cand incalcand in mod repetat legile care apara mediul inconjurator, va rezulta in mod natural ca apa pe care o bem si aerul pe care il respiram devin toxice, atunci cand ne comportam in dezacord cu principiile (ascultand doar de valorile noastre), fiind lispiti de onestitate, respect, integritate cu cei din jur, vom cauza un climat de neincredere in aproapele nostru si deci alterarea relatiilor umane.

A ne conforma unor modele de comportament care au functionat odata (valori), fara a ne consulta si asculta constiinta de sine (busola spirituala) care este mereu in accord cu principiile, este necesar, nu si suficient.

Automatismele, retetele rigide pentru reusita (personala, familiala, profesionala, sociala) cu tot cu asteptarile apasatoare ce incumba, paradigmele vechi care spun sa te conformezi unui drum prestabilit, daca vrei sa fii un bun model de urmat, iti ofera supravietuirea, nu si vietuirea cu adevarat, implinita, plina de satisfactie si savoare.

Accelerarea ritmului actual cheama la ordine, la reinventare, al repozitionare in raport cu busola care indica mereu “nordul” spiritual.

Eficienta este necesara, nu si suficienta. Avem nevoie de maretie, de exprimarea sinelui nostrum cel mai inalt.

Sa fii integru cu adevarat incumba sa fii tie insuti adevarat. Sa te exprimi ca cine esti tu cu adevarat, denuntand toate mastile si iluziile care te-au tinut prizonierul propriei personalitati construite toata viata.

Sa fii creativ iti cere sa fii curajos in a te demistifica, recunoascand cu autenticitate ca ai locuit, pana acum, in capcana mintii tale si ai dat unda verde tuturor comportamentelor falimentare pentru fiinta ta.

Sa fii creativ iti cere sa parcurgi un drum confruntant si sa treci printr-un proces de renastere, pe cat de dureros, pe atat de implinitor.

Vei ajunge, mergand pe acest drum al regasirii de sine, in tara nimanui, in locul in care te vei dizolva, ego-ul tau va disparea, cu toate mastile pe care le vei fi purtat vreodata si vei fi confruntat cu cea mai intensa teama umana, teama de moarte. Si vei muri, in cel mai larg sens al cuvantului. Tot ceea ce credeai ca te defineste moare si te gasesti suspendat intr-un vid existential. Nimic nu mai este acolo. Iar din nimic tu - fiinta umana trezita la o noua constiinta - creezi totul. Tot ceea ce te inspira, eliberat de povara impunerilor familiale si sociale.

Acesta este timpul pe care cu totii il traim. Iesirea din criza actuala se va face prin (punctual) eliberarea de conditionari si (de-a lungul intregii vieti) exprimarea creativa a unicitatii fiecaruia dintre noi.

Eliberarea de conditionari = tratarea crizei, urgentei, situatiei acute - un moment de viata
Exprimarea creativa a unicitatii = tratarea situatiei cronice - un proces continuu de-o viata

Tratarea autentica, pentru a preveni reaparitia unei crize asemanatoare, este generata de saltul de constiinta, de deschiderea spiritului, care se produce prin observarea lucida a propriilor ganduri si emotii, delimitand clar faptele obiective de starile subiective si asumand responsabilitatea pentru propria subiectivitate, de altfel perfect indreptatita.

Cu cat cineva este mai aplecat sa considere firesc ceea ce traieste, chiar daca nu este conform cu asteptarile sale referitoare la acea situatie de viata - moartea cuiva drag, esecul profesional sau personal, imbolnavirea de o boala cu prognostic nefavorabil, terminarea unei etape de viata - renuntand la evaluarea automata, care diminueaza pana la anulare stima de sine si increderea in sine, cu atat mai mare este iubirea de sine manifestata, iar acesta este darul minunat pentru care am si trait ceea ce am trait.

Un paradox al vietii este ca viata capata sens doar atunci cand nu mai are niciun sens.

Articol scris de Leela Q MONTI,
Trainer Extreme Training
Sursa: eJobs

Click pentru a citi si alte articole pe eJobs:

1. Foloseste-ti calitatile!
2. Angajatorii nu mai platesc diplome, ci valori
3. Mesajele subliminale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.