'M-ar interesa cum sa-mi gasesc un job placut, cu program normal si cu salariu de peste 700 euro pe luna!'

'M-ar interesa cum sa-mi gasesc un job placut, cu program normal si cu salariu de peste 700 euro pe luna!'

Cam asa suna propunerea unei prietene care activeaza in domeniul resurselor umane. Si imediat a venit cu o a doua intrebare... plina de scepticism: 'Crezi ca exista vreun raspuns?'

Recunosc ca am avut o clipa de ezitare in care mi-am spus: prea multe vrei! Probabil multi dintre voi ganditi sau simtiti la fel. Acest subiect m-a framantat cam doua saptamani! Raspunsul l-am obtinut in final, acesta este DA. Probabil va ganditi ca e simplu sa spui ca se poate, dar intrebarea logica si de bun simt este: cum este posibil asa ceva sau in ce conditii?

Acest articol se vrea a fi un indrumar practic pentru tine, pentru a intruni conditiile de mai sus. Acest lucru va fi un ghid in care te poti regasi, insa totul poate da gres, daca tu vei pretinde ca nu ai niciun rost in aceasta problema si vei arunca problemele in spinarea angajatorilor! Ca de obicei o sa expun aceasta solutie in pasi cadru pe care ii poti urma!

1. Vreau un job placut!

Suna foarte bine aceasta expresie, iti da o stare de bine si te gandesti: 'Ce frumos ar fi!' Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa lamuresti ce insemna pentru tine job placut! Aici indicatorii difera de la persoana la persoana: pentru unii dintre noi, placut insemna salariu mare, pentru altii, placut insemna sa nu ai nicio responsabilitate, pentru altii, din contra, sa aiba responsabilitate, pentru altii insemna sa aiba o functie executiva, pentru altii o functie de conducere! Lista poate continua la nesfarsit! Aici formula magica a jobului placut poate fi data doar de tine si de nimeni altcineva! Astfel ca inainte de a incepe marea cautare a unui asemenea job, ia o foaie de hartie si descrie-ti jobul! Aceasta descriere trebuie sa contina cat mai multe informatii. Scrie-le pe hartie asa cum iti vin in minte!

Sa luam o exemplificare paralela, umana. Vrei sa mananci ceva foarte bun. E simplu! Dar, va fi foarte greu sa si gatesti ceva bun, daca tu nu definesti ce ti-ar placea sa mananci: poate fi un gratar, poate fi un peste, pot fi fructe de mare, poate fi o ciocolata sau poate fi o salata! Sa presupunem ca te duci intr-un restaurant si acolo ti se pune un mediu in brate din care tu sa alegi! Prin urmare gradul de satisfactie poate sa creasca, daca vei alege din acel meniu ceea ce-ti place! Va fi foarte greu sa pui vecinul de masa sa aleaga sau chelnerul! Este drept, pot face si acest lucru, insa ei iti vor spune ce este placut pentru ei sau sa presupuna ce ti-ar placea tie!

Citeste si:
Cum sa scapi de burta... cand iti place berea
Cum sa scapi de burta... cand...

Argumentarea poate continua si mai pot fi gasite o gramada de exemple. De asemenea, pot fi gasite si contraexemple in care oameni s-au ales cu un 'super job' (cum il definesc ei) sau au mancat o super mancare, fara ca ei sa faca mare lucru in acest sens. Este drept ca sunt si asemenea cazuri, insa acestea sunt exceptii. Probabilitatea sa nimeresti un job placut, fara ca tu sa stii ce vrei este foarte mica. Ganditi-va ca sunt mii de tipuri de joburi. Probabil tie doar doua sau trei dintre acestea ti s-ar potrivi! Prin urmare, te indemn sa nu te lasi la voia intamplarii atunci cand iti cauti de lucru! Pentru ca aceasta este loterie curata! Poti risca, poti paria, insa hazardul nu are cum sa-si indeplineasca dorinta ta. Un job placut fara ca tu sa stii ce este acest job placut, va fi aproape imposibil de obtinut! Spor in a identifica ce inseamna un job placut... pentru ca acesta este primul pas!

2. Vreau un program normal!

Citeste si:
Ce transmit femeile?
Ce transmit femeile?

Acest program normal este din nou un punct sensibil! Insa de ce sa nu fim sinceri: unii nu ar vrea program normal, adica 8 ore, ci ar vrea mai degraba 4. Sunt si persoane care vor mai mult, au suficienta energie si pot lucra pana la 10-12 ore zilnic. Eu de exemplu nu vreau un program normal! Pot ajunge si la 16 ore pe zi de munca! Acest lucru imi place! Nu pot sta pur si simplu! Imi place sa lucrez, imi place sa aduc un plus de valoare muncii mele ori de cate ori am ocazia! Sa nu credeti ca vreau sa va conving sa munciti mai mult sau mai putin! Trebuie insa sa fim sinceri si sa recunoastem ca acest PROGRAM NORMAL este un indicator de masurare individual, nefiind valabil in mod universal. Mai departe de acest indicator corolarul articolului este: Fiecare are propriile „Butoane” care, odata apasate, fac dintr-un simplu job, jobul pe care si-l doreste. Aceste butoane exprima nu doar ce te-ar interesa pe tine sau ce ti-ar placea, ci exprima o prioritizare. Adica, ele iti spun tie ce ar fi FOARTE important ca jobul tau sa aiba. In mod practic trebuie sa iei descrierea de mai sus si sa incerci sa o ordonezi, sa faci o ierarhie cadru in ceea ce-ti doresti tu de la job. Astfel, primele 3-5 caracteristici (cele din top) vor fi butoanele, adica acele lucruri pe care tu vrei sa le aiba jobul tau OBLIGATORIU.

Citeste si:
Solo vs. duo
Solo vs. duo

Mai jos aveti o lista a lucrurilor care motiveaza angajatii si fac din jobul lor un job placut. Studiul efectuat de Gallup international releva principalele lucruri importante pentru o persoana la locul de munca. Acestea sunt:

1. Stiu ce se asteapta de la mine la locul de munca
2. Am echipamentul si materialele necesare pentru a-mi face corect munca
3. La locul de munca am posibilitatea sa fac ce stiu cel mai bine zi de zi
4. Am fost laudat pentru munca mea bine facuta
5. Sefului meu sau altei persoane de la locul de munca pare sa-i pese de mine ca persoana
6. Exista cineva la locul meu de munca care ma incurajeaza sa ma dezvolt
7. La locul meu de munca opiniile mele conteaza
8. Misiunea sau telul companiei mele ma fac sa simt ca munca mea este importanta

Va recomand aceasta lucrare: 'Manager contra Curentului', Marcus Buckingham, Curt Coffman. Veti gasi in ea explicati toti acesti factori!

Citeste si:
5 greseli la prima intalnire
5 greseli la prima intalnire

Concluzia este simpla: Afla ce-ti place, afla ce te motiveaza! Pentru aceasta trebuie sa ai o discutie sincera cu tine!

Sa trecem si la partea sensibila: Cum obtin un salariu de 700 euro?

Mai jos aveti o lista punctuala de motive pentru care ti s-ar acorda un salariu de peste 700 euro. Vedeti asadar ca acest salariu nu pica din senin, ci sunt anumite motive pentru care se acorda sau s-ar acorda:

1. Politica salariala a firmei permite
2. Prezenta ta in companie reprezinta un plus de valoare pentru companie
3. Ai rezultate concrete, vizibile si masurabile in companie!

La aceasta lista mai pot fi adaugati o multime de alti factori! M-am rezumat doar la doi factori anume: firma trebuie sa vrea si sa poata, iar tu sa meriti acesti bani! Fa o lista cu motivele pentru care tu meriti 700 euro. Nu este de ajuns sa vrei un salariu mare, ci trebuie sa identifici motivele pentru care il meriti. Daca tu nu gasesti aceste motive, este practic imposibil ca altcineva sa o faca!

Vedeti asadar ca lucrurile nu sunt deloc complicate! Solutia exista, poate fi identificata usor, insa aceasta este la tine! Mult spor in aplicarea celor trei lucruri!

Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer Extreme Training,
Furnizorul tau de performanta

Sursa: ejobs.ro


Click pentru a vedea articole asemanatoare pe eJobs:

1. Primul job: necesitate sau oportunitate?
2. Autocunoasterea si alegerea carierei
3. Negocierea salariului. Vreau un salariu mai mare!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.