Atentie! Acest articol este scris pentru cei care fie gandesc in perspectiva, fie isi dezvolta aceasta abilitate.

Atentie! Acest articol este scris pentru cei care fie gandesc in perspectiva, fie isi dezvolta aceasta abilitate. A gandi in persepectiva presupune a-ti pregati o strategie de dezvoltare a carierei care tinteste castigul durabil, pe termen lung si nu neaparat castigul rapid si nesigur de pe o zi pe alta.

In ultimele zile s-au tot publicat rezultatele unui studiu conform caruia peste 90% din tinerii din Romania ar pleca din tara sa lucreze in Europa de Vest sau America de Nord.

Daca tinerii planuiesc intr-adevar asta, atunci am o veste buna pentru cei care vor sa ramana in tara, sa lucreze aici si sa-si construiasca credibilitatea profesionala inca de la inceput.

Sunt cateva motive bune pentru care va fi mult mai avantajos sa ramai in tara decat sa pleci in strainatate.

Majoritatea tinerilor care se gandesc sa plece in strainatate gandesc pe termen scurt. Ei isi doresc sa castige ceva bani ca sa se poata intoarce sa-si cumpere un apartament sau casa in tara. Unii dintre ei chiar vor sa isi deschida o afacere cand se intorc, insa daca ii intrebi ce fel de afacere nu stiu ce raspuns sa iti ofere.

Gandirea in perspectiva presupune a-ti imagina ceea ce iti doresti sa faci in viitor cu 3 sau chiar 4 pasi inainte. Ce inseamna a gandi cu 3, 4 pasi inainte? Sa luam cateva exemple.

A. 1 pas inainte

- Caut sa ma angajez.

B. 2 pasi inainte

- Plec in strainatate sa muncesc.
- Voi economisi suma necesara sa ma intorc sa-mi pot cumpara un apartament.
Sau

C. 3 pasi inainte

- Plec in strainatate sa capat experienta de munca occidentala.
- Voi invata engleza si-mi va creste valoarea pe piata de munca din Romania cand ma voi intoarce, deoarece stiu ca cei veniti din straintate au sanse mai bune sa se angajeze intr-un job bine platit.

D. 4 pasi inainte

- Raman in tara sa lucrez si sa-mi construiesc cariera.
- Deoarece majoritatea tinerilor vor pleca in strainatate, in tara vor fi foarte multe oportunitati de munca si bine platite pentru cei putini tineri care vor ramane.
- Imi voi castiga experienta de munca si credibilitatea profesionala in Romania, in aceeasi locatie. Acest aspect s-a dovedit in America de Nord si urmeaza sa se confirme si in tara: cei care isi construiesc cariera in aceeasi locatie ajung sa dobandeasca un capital mai mare, bazat pe credibilitatea profesionala castigata.
- Stiind ca valoarea mea depinde mai mult de cercul de cunostinte din piata de munca decat din interiorul companiei, imi voi construi o reputatie si un cerc de cunostinte bogat astfel incat sa-mi pot construi cariera in directia si cu viteza pe care mi-o doresc.

In exemplele de mai sus sunt evidentiate cateva avantaje de partea noastra daca ne alegem sa ne construim o cariera in tara. Acestea sunt:

- dobandirea unei experiente relevante pentru economia si piata de munca din tara
- construirea unei credibilitati profesionale de durata inca din momentul in care intram in campul muncii. Aceasta ne poate aduce rezultate mult mai mari decat o experienta de cativa ani de munca din strainatate. Chiar daca acest lucru nu este vizibil acum, in perspectiva se va dovedi adevarat din punctul meu de vedere.
- cercul de cunostinte si de influenta, adica profesionistii cu care vom intra in contact in tara care ne vor cunoaste potentialul, va fi mai mare si astfel va sprijini dezvoltarea carierei. Acesta se dovedeste ca fiind mult mai important pentru sanatatea in cariera pe termen lung decat cercul de influenta din interiorul unei singure companii.

Acum nu ne ramane decat sa decidem ce ne dorim in cunostinta de cauza. De aici inainte nu mai putem sa ne ascundem in spatele scuzei ca nu am stiut. Intrebarea la care trebuie sa raspunzi este: “Ce-ti doresti mai mult: succesul durabil sau castigul pe termen scurt?”

Succes!

Un articol scris de Eduard Radu

Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in cariera din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes.

Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.