Miercuri, 5 martie, Barmaniada a desemnat marele castigator al titlului de Barmanul Anului 2013 in Romania.

Cei mai buni profesionisti ai bartendingului romanesc s-au reunit intr-o atmosfera festiva, la Scala, in cadrul ultimei probe a competitiei. Etapa de Barista a adus in fata publicului experti din domeniul cafelei, provocandu-i sa-si demonstreze talentul, cunostintele, dar si creativitatea in alegerea si prepararea celor mai deosebite cafele.

Competitia a pus la incercare atat cunoştinţele şi acurateţea tehnicilor, cat şi spiritul creativ al fiecarui concurent, in cadrul a doua probe, ce s-au desfaşurat pe parcursul intregii zile. Evenimentul a debutat cu proba de cafea, participantii avand ocazia de a prezenta cafelele de origine, povestea acestora si tehnicile de preparare cele mai potrivite. Acestia au pus in valoare calitatile cafelelor alese, pregatind, in fata juriului de specialitate, 4 espresso, 4 cappuccino si 4 bauturi speciale.

La proba de seara, concurentii si-au demonstrat talentul si pasiunea, creand cocktail-uri dupa retete originale, pe baza de cafea si Olmeca Coffee. Textura moale si delicata a tequilei a fost imbogatita cu ingrediente surprinzatoare precum mixuri de condimente, ciocolata, infuzii cu vanilie, lichioruri din ceai, sirop de afine sau artar.

Castigatorii etapei de Barista

Primul loc al podiumului a fost ocupat de Daniel Tanase, care a impresionat membrii juriului prin calitatea tehnicilor folosite, fiind recompensat cu 500 Euro. In prezent, Daniel este barista profesionist si lucreaza la Origo Coffee Shop.

Al doilea premiu, in valoare de 250 Euro, a fost acordat lui Cosmin Mihailov, din Bucuresti. Acesta a dat dovada de creativitate, alegand ingrediente inedite, pentru a completa gustul cafelei folosite in bauturi.

Citeste si:
A fost desemnat barmanul anului 2012
A fost desemnat barmanul...

Cel de-al treilea castigator, Victor Stoica, barista la Origo Coffee Shop, in Bucuresti, a surprins juriul prin calitatile speciale ale cafelei alese, juriul apreciind atentia acordata tuturor detaliilor. El a fost recompensat cu 150 Euro.

Barmanul Anului 2013

Etapa de Barista a marcat incheierea cursei pentru titlul deBarmanul Anului, ales in functie de punctajul obtinut pe parcursul tuturor etapelor. Cel mai bun barman al acestei editii Barmaniada a fost desemnat Alexandru Tudor, care a reusit sa se faca remarcat, ocupand primul loc al podiumului in cadrul etapelor de Speed Service, Somelier, Bere si Mixologie. Premiul special pentru marele castigator a constat intr-un training de mixologie, susţinut de specialişti internaţionali, la ABSOLUT Akademi, in Suedia.

Juriu

Comisia de jurizare a fost formata din profesionisti de renume national si international:

Citeste si:
Cel mai scump cocktail din lume: Check!
Cel mai scump cocktail din...

  • Gwilym Davies – campion mondial la World Barista Championship 2009 si fondator al renumitului coffee shop londonez Prufrock;

  • Petra Vesela – unul dintre cei mai buni experti in domeniul cafelei la nivel international si juriu acreditat SCAE;

  • Mihai Panfil – fondator Barmania şi reprezentantul Romaniei la World Barista Championship;

  • Vlad Buda – barista profesionist, cu o experienţa de peste 8 ani in domeniul bartendingului;

  • Dan Ursan – caştigator al Etapei de Barista in 2011, cu o experienta de peste 4 ani in domeniu;

  • Floriana Vlaicu – premianta a numeroase competitii de profil si unul dintre cei mai barista din Romania.

  • Paul Ungureanu – barista profesionist si castigator al locului I la categoria Latte, in cadrul Campionatului Naţional de Barista; Marius Nica – castigator la Campionatul National de Barista, in cadrul etapelor de Latte Art si Cup Tasting, barman si barista profesionist.

Acestia au urmarit modul de alegere a originilor de cafea, corectitudinea tehnicilor folosite, atenţia acordata prepararii şi servirii, dar si balansul aromelor, sinergia ingredientelor alese, creativitatea si abilitaţile de comunicare ale concurentilor.

Citeste si:
Monodozele pun FUN in KAFUNE
Monodozele pun FUN in KAFUNE

Foto main: preparare cafea sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.