Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, a fost condamnata, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 4 inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu, intr-un dosar privind vanzarea la preturi subevaluate a unor terenuri ale cazarmii ''Ciuperceasca'', intrata in activul Parcului Industrial Plopeni in urma unui schimb de terenuri cu MApN.

In acelasi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL si fost presedinte al CJ Prahova, si Danut Cornea, la data faptei presedinte al Consiliului de Administratie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit cate 4 ani inchisoare cu executare.

Pe latura civila, instanta a admis actiunea formulata de SC Plopeni Industrial Parc SA si ii obliga pe cei trei inculpati la plata sumei de 10.674.784 lei, reprezentand prejudiciul cauzat ca urmare a instrainarii bunurilor imobile din cadrul activului "Ciuperceasca".

Judecatorii au retinut contributia egala la producerea acestui prejudiciu in sarcina inculpatilor Danut Cornea si Florin Anghel in cote de cate 40% si in cota de 20% pentru Andreea Cosma. In plus, instanta a mentinut sechestrul pe bunurile inculpatilor.

De asemenea, cei trei inculpati trebuie sa plateasca cheltuieli judiciare de cate 12.650 lei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel

Hotararea a fost luata cu majoritate de voturi, unul dintre judecatori avand opinie separata, in sensul achitarii Andreei Cosma si a lui Florin Anghel, iar Danut Cornea sa primeasca o condamnare cu suspendare.

In decembrie 2015, DNA a trimis-o in judecata pe Andreea Cosma, la data faptei notar public, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Au fost trimisi in judecata fostul deputat PDL Florin Anghel, la date faptei presedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la abuz in serviciu, precum si consilierul judetean Danut Cornea, la data faptei presedinte al Consiliului de Administratie al SC Plopeni Industrial Parc SA, imputernicit cu atributii de director general, acuzat de abuz in serviciu.

Potrivit DNA, in anul 2007, "Cazarma 1375 Ciuperceasca'', situata in judetul Prahova, era parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat avand ca unic actionar Consiliul Judetean Prahova. Cazarma avea o suprafata totala de 402.412 mp, din care 388.245 mp teren fara constructii - padure si 14.166,53 mp teren cu constructii.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată la un an de închisoare: „Pentru...
Lidia Buble, condamnată la un...

Procurorii arata ca, in anul 2008, Danut Cornea si-a incalcat atributiile care ii reveneau in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al parcului industrial, in sensul ca a semnat noua contracte de vanzare-cumparare prin care a instrainat loturi din "Ciuperceasca'', fara ca bunurile vandute sa fi fost evaluate, fara desfasurarea unei licitatii publice, fara a fi imputernicit de Adunarea Generala a Actionarilor mandatata special de Consiliul Judetean si fara viza de control financiar preventiv propriu, sustragand operatiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate si in baza unei procuri emise cu depasirea competentelor si cu incalcarea dispozitiilor legale, scrie Agerpres.

"Pentru aceasta, inculpatul Cornea Danut a fost determinat de catre inculpatul Anghel Florin Serghei, presedinte al Consiliului Judetean Prahova de la acea data, care, cu depasirea competentelor legale, a emis o procura autentificata, prin care Cornea Danut Marcel era imputernicit sa vanda integral activul 'Cazarma 1375 - Ciuperceasca' catre toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care insa nu fusese stabilita printr-un raport de evaluare intocmit in vederea vanzarii, asa cum era prevazut in procedurile legale", sustine DNA.

Citeste si:
Andreea Cosma sustine ca DNA a clasat un dosar deschis pe numele...
Andreea Cosma sustine ca DNA...

Procurorii mai spun ca Danut Cornea si Florin Anghel au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, care a acceptat sa autentifice contractele de vanzare-cumparare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul ''Ciuperceasca''.

Potrivit DNA, instrainarea s-a facut "fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piata-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008".

Astfel, prejudiciul cauzat prin vanzarea activului ''Ciuperceasca'' este in suma de 17.603.853 lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Totodata, activitatile mentionate au dus la obtinerea unor foloase necuvenite de catre reprezentantii mai multor societati comerciale, care au achizitionat diverse parti ale activului mentionat la valori sub pretul de piata practicat in perioada respectiva.

De asemenea, procurorii arata ca, in perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Danut Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin semnarea unor contracte.

Astfel, el a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112 lei, avand ca obiect investitii care nu erau benefice societatii, cu o valoare mai mare decat cea prevazuta in buget, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate si regularitate.

Cornea a mai semnat, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, un contract de lucrari, in baza caruia s-a platit suma de 31.725 lei, contractul avand o valoare mai mare decat valoarea prevazuta in buget, documentul fiind sustras de la controlul de legalitate si regularitate.

Citeste si:
Zelenski acuză Crucea Roșie că nu protejează drepturile...
Zelenski acuză Crucea Roșie...

Totodata, el a semnat un contract de lucrari, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, avand ca obiect investitii la un bun care nu apartinea societatii si nu erau benefice activitatii acesteia, la o valoare mai mare decat cea estimata, si a angajat societatea la plata unor servicii de consultanta juridica si contabila, in baza a opt contracte si a unui act aditional, documente pe care le-a semnat fara existenta unor referate de necesitate si fara a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fara desfasurarea unei proceduri de achizitie publica.

In acest mod, societatea a fost pagubita cu suma de 154.857 lei, fiind obtinute foloase necuvenite pentru partile contractante.

Potrivit DNA, prejudiciul total produs in dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de 18.694.990 lei, suma in care este inclus prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca''.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.