Sectia pentru procurori a CSM a dat luni aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, privind revocarea din functie a procurorului general Augustin Lazar.

"In sedinta din data de 19 noiembrie 2018, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ solicitarea ministrului Justitiei privind revocarea din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a domnului Augustin Lazar. Hotararea Sectiei pentru procurori va fi motivata si transmisa Ministerului Justitiei", se arata intr-un comunicat al CSM.

Potrivit unor surse judiciare, decizia a fost luata cu cinci voturi ''pentru'' si un vot ''impotriva''. Avizul CSM este unul consultativ.

Ministrul Justitiei a plecat de la CSM inainte de anuntarea rezultatului votului.

Intrebat de jurnalisti cum a votat, Toader a spus: "Cum am gandit. (...) In sensul raportului. Acum e previzibil. Eu am facut raportul la minister cu toata convingerea".

Motivele lui Toader pentru revocarea lui Augustin Lazar

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care:

  • probleme grave de comportament si comunicare publica;
  • probleme grave de management;
  • lipsa organizarii eficiente si a asumarii responsabilitatii;
  • discursuri eminamente politice si acuzatii la adresa autoritatilor statului;
  • contestarea deciziilor Curtii Constitutionale;
  • neindeplinirea obligatiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scara larga a delegarilor in functii de conducere;
  • critici aduse Parlamentului si Guvernului;
  • modul de desfasurare a anchetei privind interventia jandarmilor la protestul din 10 august;
  • incalcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.
Tudorel Toader mai declara ca dosarul de candidatura depus in anul 2016 de procurorul general Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activitatii profesionale.
Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

De asemenea, Toader afirma ca in dosarul de candidatura de la MJ se afla o ordonanta de clasare pe numele presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit ca aceasta ordonanta nu a fost intocmita de Augustin Lazar, ci de un alt procuror, Cristian Lazar.

Potrivit legii, ministrul Justitiei poate cere revocarea din functie a sefului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru procurori a CSM da un aviz consultativ, iar decizia o ia seful statului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.