Patinatoarea rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la trimetazidină la finele lunii decembrie, dar autorizată de TAS să continue Jocurile Olimpice de la Beijing, avea în organismul său alte două substanţe medicamentoase ce puteau fi utilizate pentru a trata probleme cardiace, a afirmat, marţi, publicaţia New York Times, citată de AFP.
 

Rezultatul analizelor Kamilei Valieva. Ce au depistat experții

Conform documentelor prezentate în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), procurate de New York Times, laboratorul din Stockholm care a făcut analiza probei biologice a Kamilei Valieva ar fi găsit, de asemenea, urmele altor două medicamente pentru inimă, hipoxen şi L-Carnitin, care însă nu figurează pe lista substanţelor interzise.

Presa rusă a susţinut că Valieva ar fi băut din acelaşi pahar cu bunicul său, care ia trimetazidină pentru o problemă cardiacă, în timp ce mama sportivei a afirmat într-un mesaj video că fiica este însoţită zilnic la antrenamente de bunicul său şi că fiica sa ia hipoxen din cauza aritmiilor cardiace, a a adăugat New York Times. Apărarea patinatoarei ruse Kamila Valieva a evocat o posibilă contaminare accidentală a tinerei vedete.

Valieva, noua "minune" a patinajului artistic rus, în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv la trimetazidină, un medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale şi interzis de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014, deoarece ar favoriza circulaţia sângelui.

Valieva a fost suspendată provizoriu din competiție

Argumentul "produs contaminat", adică ingerarea accidentală a unei substanţe dopante, fără vina sportivului, este de două ori important: poate face posibilă obţinerea unei ridicări a suspendării provizorii, dar şi reducerea sancţiunii la o simplă "mustrare fără suspendare", atunci când cauza este tranşată pe fond.

Imediat după notificarea testului său pozitiv, pe 8 februarie, Valieva a fost suspendată provizoriu de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), înainte de a obţine ridicarea suspendării, a doua zi după ce a făcut recurs.

Citeste si:
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing nu vor fi amânate din...
Jocurile Olimpice de iarnă de...

După audierea diferitelor părţi, printre care şi Valieva, timp de şase ore, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis, fără a se pronunţa asupra fondului cauzei, că decizia RUSADA de ridicare a suspendării este justificată şi că patinatoarea rusă, campioană europeană în 2022, poate continua Jocurile Olimpice de la Beijing, unde a câştigat aurul olimpic pe echipe, menționează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.