Sport 18 Mai 2021 09:48 de Alexandra Chivu

Fostul internaţional Gheorghe Popescu consideră că educaţia fotbaliştilor este esenţială în pregătirea acestora pentru viaţa de după activitatea competiţională, motiv pentru care la FC Viitorul Constanţa, club la care activează ca preşedinte, sunt organizate frecvent cursuri de educaţie financiară, jucătorii fiind motivaţi să aibă preocupări care să-i ajute la finalul carierei.

"Noi la Viitorul încercăm să facem educaţie prin sport, încercăm să îi educăm pe fotbalişti, pe juniorii pe care îi avem la academie, pentru a le arăta şi alte lucruri în afară de partea strict profesională, sportivă. Noi încercăm să facem educaţie financiară cu ei sau alte cursuri care să cuprindă aspecte din viaţa normală, astfel încât să nu se raporteze doar la antrenamente, şcoală şi atât.

Acesta este unul dintre lucrurile care ne diferenţiază pe noi de restul academiilor şi restul cluburilor, şi credeţi-mă că jucătorii apreciază şi sunt motivaţi să facă şi alte lucruri", a declarat preşedintele grupării constănţene pentru AGERPRES.

Programele de reconversie profesională ar fi binevenite în lumea fotbalului, consideră Popescu, tocmai pentru că nu toţi jucătorii reuşesc să facă economii care să le permită să trăiască în perioada de la finalul carierei şi până la startul unei noi profesii.

"Eu cred că ar fi binevenite astfel de programe la nivel naţional pentru a-i ajuta pe jucători, să îi îndrumăm încă din timpul activităţii de sportivi şi să îi pregătim pentru ceea ce va urma după aceea. În momentul în care termină cu fotbalul este un pic cam târziu, pentru că nu toţi adună în visteria personală o sumă de bani care să le permită să trăiască într-o perioadă de vid profesional, să îi spunem aşa.

Pentru că nu toţi îşi găsesc imediat un job şi atunci este acest vid. Şi dacă nu au partea materială asigurată, intră în panică, sunt descumpăniţi. De aceea ar trebui să existe astfel de programe, nu forţaţi, pentru că nu e bine să faci nimic cu forţa, dar cei preocupaţi să aibă astfel de cursuri, de activităţi şi să îşi poată să îşi pregătească viaţa de după cariera de sportiv", a completat fostul căpitan al naţionalei României.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Gheorghe Popescu spune că prejudecata conform căreia fotbaliştii sunt preocupaţi doar de cluburi, maşini şi distracţie nu mai este valabilă în zilele noastre: "Mi se pare exagerată această definiţie, pentru că este o chestiune generalizată în rândul tinerilor. Toţi tinerii vor să aibă o maşină frumoasă, să meargă în club, deci nu trebuie să ne uităm doar la fotbalişti. Fotbaliştii sunt şi ei tineri, îşi doresc şi ei lucruri, dar nu sunt o castă care să îşi dorească să facă lucrurile astea, toţi tinerii îşi doresc aceleaşi lucruri, nu este o caracteristică a jucătorilor de fotbal".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2021 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.