Sportul nu este bun doar pentru dezvoltarea armonioasă a corpului copiilor, ci și pentru mintea lor. Multe studii au arătat de-a lungul anilor că sportul are beneficii psihologice pentru copii și adolescenți și îi învață anumite aptitudini importante ce se vor regăsi în viața de adult. Își vor dezvolta abilitățile fizice, vor face mișcare, vor lega prietenii, vor învăța să lucreze în echipă, dar în același timp își vor cultiva și competitivitatea. Sportul îi va ajuta să își exprime sentimentele și trăirile și să crească cu un set de valori și caracteristici importante pentru un bun parcurs.

Posibilitatea de a lucra în echipă, de a gândi strategii de joc și implicarea proactivă sunt doar câteva dintre lucrurile care contribuie la o evoluție frumoasă a copiilor. Așadar, dacă cel mic își dorește să fie fotbalist sau tenismen, nu mai aștepta și mergi repede să-i cumperi ghete fotbal copii sau o rachetă de tenis adecvată pentru vârsta lui. Trebuie să reținem că un copil activ va fi un adult activ, iar acest aspect este și va fi extrem de important pentru sănătatea lui. Mai jos sunt doar câteva dintre beneficiile practicării sportului.

Prietenia și conceptul de echipă

A face parte dintr-o echipă oferă copiilor o perspectivă nouă în afara școlii și le oferă oportunitatea de a lega noi prietenii, unele care pot dura întreaga viață. Prin participarea la antrenamente, copiii interacționează, comunică și se dezvoltă. Câștigă împreună, concurează între ei, pierd și se confruntă cu înfrângerea împreună. A fi implicat într-un sport oferă lecții valoroase privind lucrul în echipă, precum plasarea pe locul al doilea în beneficiul întregii echipe. Toate aceste trăiri le conferă copiilor sentimentul de unitate și apartenență, aspecte importante pentru dezvoltarea lor armonioasă.

Învață să piardă

Un aspect extrem de valoros în evoluția copiilor este acceptarea înfrângerii și cum să facă față acestui sentiment. În sport întotdeauna există un învins și un câștigător, iar experiența de a fi într-o tabără sau alta este una importantă. Așadar, sportul îi învață cum să piardă cu demnitate și cum să își controleze emoțiile, construindu-le astfel rezistența care îi va ajuta în viața de adult. Prin regulile jocului și stăpânirea lor, copiii vor înțelege că a pierde nu reprezintă o rușine, ci o cale de a deveni mai buni.

Disciplina și respectul pentru autoritate

Regulile pe terenul de sport sunt clare și sunt stabilite de o persoană cu autoritate, cum ar fi antrenorii sau arbitrii. Respectarea ordinelor necesită disciplină și respect pentru deciziile luate de alți oameni cu mai multă experiență. Mai mult, în timp, copiii învață că uneori trebuie să accepte anumite sfaturi chiar dacă nu sunt în totalitate de acord cu ele, tocmai pentru că vin de la o persoană în care au încredere și care are autoritate în fața lor.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Dezvoltarea pasiunii și a răbdării

Sportul înseamnă competiție, iar competiția reprezintă motivare și dorința de a fi din ce în ce mai bun. Antrenându-se din greu și stabilindu-şi foarte clar obiectivul, copiii își dezvoltă perseverența și răbdarea. Se naște o pasiune. Există studii care arată că implicarea într-un sport are un impact pozitiv asupra celor mici și în privința atenției din timpul orelor de curs. Ei au tendința să aplice aceeași dăruire și implicare pe care le învață la sport și în mediul școlar, deschizând astfel căi nebănuite spre succesul educațional.

Contribuie la creșterea încrederii în sine

Chiar dacă nu vor fi cei mai buni la sportul pe care l-au ales, participarea la activități sportive poate fi benefică pentru stima de sine. Cuvintele de laudă din partea profesorilor, fie că au terminat un antrenament cu succes, au ajutat un coleg sau au înscris un gol ajutând echipa, îi vor ajuta pe cei mici să-și construiască propria identitate. De asemenea, trebuie să li se explice cât de important este să joace, să participe, și nu neapărat să câștige. Dacă devin excesiv de competitivi, se va pierde bucuria practicării sportului și stima de sine va depinde doar de câștig. Desigur, în tot acest proces sunt foarte importanți mentorii și părinții. Ei trebuie să fie cei care să-i încurajeze pe copii să facă sport pentru plăcere, distracție, pentru prietenii, pentru sănătate, nu doar pentru a câștiga.

Citeste si:
Echipa lui Mario Fresh, implicată într-un accident. Declarațiile...
Echipa lui Mario Fresh,...

O sănătate mai bună și o dezvoltare fizică armonioasă

Pe lângă toate plusurile privind dezvoltarea emoțională și socială a copiilor, sportul este extrem de important pentru o bună sănătate. Prin sport, cei mici au mai multă masă musculară și mai puțină grăsime, evitând astfel problemele cu greutatea în adolescență sau chiar la maturitate. De asemenea, practicarea sportului are beneficii și asupra sistemului osos, acesta devenind mai puternic și rezistent. Mai mult, activitatea fizică reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Așadar, chiar dacă nu suntem interesați de practicarea unui sport, este necesar să li se transmită copiilor această dorință și să fie încurajați indiferent de preferințele lor.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Decembrie 2020 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.