Jucatoarea Simona Halep, locul 2 WTA si cap de serie numarul 2, a fost eliminata in primul tur al Australian Open, dupa ce a fost invinsa, marti, cu scorul de 6-4, 6-3, de chinezoaica Shuai Zhang, locul 133 WTA, sportiva venita din calificari.

Zhang, care va implini 27 de ani la 21 ianuarie, s-a impus intr-o ora si 18 minute si a trecut in premiera in turul al doilea al unui Grand Slam, dupa ce a fost eliminata de fiecare data in aceasta faza la precedentele 14 prezente, incepand din 2008.

Cele doua jucatoare au evoluat, marti, de parca fiecare ar fi fost pe locul celeilalte in ierarhia mondiala. Halep a fost crispata, imobila si imprecisa. Ea a avut o evolutie stearsa, fara determinare, fara solutii, cu mingi pe centru si serviciu slab, mai ales al doilea. Dincolo de fileu, chinezoaica, fosta ocupanta a pozitiei 30 WTA in iulie 2014, a jucat ofensiv, a lovit si returnat mingea cu putere, a riscat si i-a iesit jocul pe muchie, tintind cu precizie liniile terenului. Zhang s-a miscat usor si a servit bine, a fost tot timpul in atac si a deschis unghiurile terenului cu mingi care au lasat-o fara replica pe Halep. Momentele bune ale romancei au aparut doar atunci cand, prea increzatoare, Shuai Zhang a intins coarda prea mult si a gresit unele mingi. Insa chinezoaica si-a corectat la timp scaderea nivelului prestatiei sale. De altfel, Zhang a evoluat in stil de mare jucatoare, facand atat punctele ei, cat si multe dintre cele ale adversarei (31-11 lovituri direct castigatoare pentru sportiva din China si 24-17 greseli nefortate). Mult mai concentrata la mingile importante ale meciului, Zhang a fructificat cinci din sapte posbilitati de break, fata de trei din 12 in dreptul jucatoarei romane.

Shuai Zhang a inceput alert partida si s-a desprins in 19 minute la 4-0, dupa un prim break la 0 in ghemul al doilea. Ea a inceput apoi sa risipeasca punctele, introducand-o pe Halep in joc. Romanca s-a apropiat la 2-4 si a anulat al doilea break al chinezoaicei la 3-5. Cand parea ca poate intoarce soarta setului, Halep si-a pierdut clar serviciul si a cedat cu 4-6, dupa trei sferturi de ora.

In setul al doilea, Simona Halep s-a desprins la 3-1 dupa un break in ghemul al treilea si a condus cu 40-15 pe serviciul lui Zhang. Sportiva din China a anulat mingile de 4-1 ale adversarei si a jucat entuziasmant pana la final, fara sa-i mai cedeze Simonei Halep vreun ghem, punand capat partidei dupa 6-3. Invingatoarea a izbucnit in plans dupa cel mai important succes al carierei, gasindu-si cu greu cuvintele. "A fost un meci incantator. Primul meci impotriva locului 2 mondial. Vreau sa le multumesc antrenorului, parintilor si tuturor celor care m-au sustinut. Cred ca este cel mai important moment al carierei mele. Simona este o jucatoare extraordinara. Ii multumesc lui Na Li pentru ca sustine jucatoarele din China", a spus Zhang, printre lacrimi.

Citeste si:
Novak Djokovic a câștigat pentru a zecea oară Australian Open
Novak Djokovic a câștigat...

Simona Halep paraseste Australian Open in turul intai dupa ce a atins faza sferturilor de finala la editiile din 2014 si 2015. Romanca a pierdut ultima data in primul tur al unui Grand Slam, anul trecut, la Wimbledon, cand a fost invinsa de Jana Cepelova din Slovacia, locul 106 WTA atunci, cu scorul 5-7, 6-4, 6-3. Anterior, Halep mai fusese eliminata in prima mansa la Roland Garros si Australian Open, in 2013, inainte de ascensiunea pe care a avut in topul mondial.

Pentru prezenta pe tabloul principal, Halep va primi 10 puncte WTA si un premiu de 34.500 de dolari australieni (aproape 22.000 de euro).

La primul Grand Slam al anului, Romania mai este reprezentata la simplu de Monica Niculescu si Alexandra Dulgheru, ambele jucatoare fiind calificate in mansa secunda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.