Nationala de handbal feminin a Romaniei a ratat, vineri, calificarea in finala CM, dupa ce a fost invinsa in cea de-a doua semifinala a zilei de campioana olimpica, Norvegia, scor 35-33 dupa prelungiri (17-14, 27-27), tricolorele urmand a intalni, duminica, pentru medalia de bronz, echipa Poloniei.

Pentru Romania au marcat Neagu 8 goluri, Manea 6, Nechita 6, Buceschi 4, Ardean-Elisei 3, Geiger 3, Perianu 2, Bradeanu 1, iar pentru Norvegia au inscris Mork 8 goluri, Kristiansen 6, Oftedal 6, Loke 5, Herrem 4, Skogrand 2, Alstad 2, Kurtovici 1, Solberg 1.

In prima semifinala de vineri, Olanda a invins Polonia, cu 30-25 (15-8), astfel ca, duminica, de la ora 15.45, in finala mica, se vor duela invinsele din semifinale, adica Polonia si Romania, iar pentru trofeul mondial vor lupta, de la ora 18.15, invingatoarele Olanda si Norvegia.

Polonia este antrenata de tehnicianul campioanei Romaniei, CSM Bucuresti, danezul Kim Rasmussen.

Tot duminica se vor juca si meciurile pentru clasarea finala pe locurile 5-6, intre Rusia-Danemarca, respectiv pe locurile 7-8, intre Franta-Muntenegru, in urma rezultatelor de vineri dintre Franta-Rusia 25-31 (8-15) si Muntenegru-Danemarca 20-28 (11-15).

Romania s-a calificat in semifinale dupa ce a incheiat pe locul 4 in grupa D, apoi a eliminat campioana mondiala en-titre, Brazilia, in optimi, cu 25-22, iar in sferturi a trecut de tara gazda a CM, Danemarca, scor 31-30, dupa prelungiri.

Romania si Norvegia au jucat si in grupa D, tricolorele fiind invinse atunci cu 22-26 (10-13) de multipla campioana europeana, mondiala si olimpica. Echipa Romaniei a invins ultima data Norvegia la Campionatul European din 2000 (scor 26-22).

Tricolorele au jucat o semifinala de Campionat Mondial dupa opt ani, in 2007 ele incheind competitia pe locul 4, iar intr-o finala CM revin dupa 10 ani, in 2005 obtinand medalia de argint in fata Rusiei (scor 23-28).

Echipa Romaniei este calificata deja la turneele preolimpice, presedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, declarand pentru MEDIAFAX ca, daca tricolorele nu vor castiga titlul mondial, caz in care s-ar califica direct la JO de la Rio, Romania ”este interesata si are dreptul prin regulament” sa organizeze unul din cele trei turnee, programate intre 18-20 martie 2016. Acest turneu preolimpic organizat de Romania ar urma sa se desfasoara la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Obiectivul nationalei Romaniei la CM din Danemarca a fost clasarea pe unul din primele opt locuri, acesta fiind deja indeplinit.

Campionatul Mondial reprezinta si un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, castigatoarea competitiei obtinand calificarea direct, in timp ce echipele de pe locurile 2-7, alaturi de alte sase echipe cu cel mai bun ranking continental, vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate intre 18-20 martie 2016. Echipele calificate la turneele preolimpice si gazdele acestora vor fi anuntate de IHF dupa incheierea CM din Danemarca.

La JO de la Rio din 2016 sunt deja calificate Brazilia (natiune gazda), Norvegia (campioana europeana 2014), Angola (castigatoarea turneului din Africa), Argentina (castigatoarea Jocurilor Pan Americane) si Coreea de Sud (castigatoarea turneului din Asia). Acestor cinci echipe li se va alatura campioana mondiala din 2015, iar celelalte sase locuri disponibile la JO vor fi ocupate de primele doua clasate in fiecare din cele trei turnee preolimpice.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

La editia din 2013, echipa Romaniei s-a clasat pe locul 10, ultima medalie mondiala – argint – datand din 2005.

Echipa Romaniei este singura din lume care a participat la toate editiile Campionatului Mondial. La editia din 2013, titlul mondial a fost cucerit de Brazilia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.