Forul european de gimnastica (UEG) a anuntat, vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv, ca acorda un vot de incredere Romaniei pentru organizarea CE din 2017, fiind luata in considerare ca varianta de rezerva, dar oficiala, organizarea competitiei la Cluj-Napoca, in sala de 7.200 de locuri.

Potrivit unui comunicat, de vineri, al UEG, in cadrul Comitetului Executiv s-a discutat si situatia organizarii CE de gimnastica artistica din 2017 in Romania. FR Gimnastica a mentionat drept gazda a competitiei Bucurestiul, insa constructia noii Sali Polivalentee 12.000 de locuri inca nici nu a inceput, astfel incat forul european a acceptat drept posibila gazda oficiala municipiul Cluj-Napoca, unde exista sala de 7.200 de locuri.

"Din cauza perspectivelor negative (privind constructia noii sali din Bucuresti – n.r.), UEG a acceptat propunerea FR Gimnastica pentru gazduirea competitiei la Cluj-Napoca", se arata in comunicatul de vineri al forului european.

O decizie definitiva in acest caz ar urma sa se ia pana la finalul anului.

Presedintele UEG, Georges Guelzec, declara, in 23 septembrie, cu ocazia unei vizite la Bucuresti, ca exista riscul ca Romania sa piarda organizarea Campionatelor Europene de gimnastica artistica din 2017, o decizie definitiva in acest sens urmand a fi luata la inceputul anului viitor.

Georges Guelzec si-a exprimat speranta ca gimastica romaneasca nu va avea de suferit din cauza intarzierilor la lucrarile de constructie a salii de sport din Bucuresti, precizand ca reprezentantii Danemarcei, natiune care a concurat si ea pentru organizarea CE din 2017, ar putea contesta o eventuala propunere de organizare a competitiei la Cluj-Napoca, scrie MEDIAFAX.

"Dupa cum ni s-a explicat situatia noi ne-am exprimat dorinta de a organiza acest eveniment la Bucuresti, dar avand in vedere aceasta situatie trebuie sa reanalizam informatiile si sa rediscutam pentru a putea vedea cum putem organiza acest eveniment. Vom avea un Comitet Executiv peste doua saptamani si vom transmite toate informatiile pe care le avem de aici. Le vom transmite dorinta tuturor celor prezenti de a organiza acest eveniment in Bucuresti. Existau doi candidati si Romania a castigat organizarea acestui eveniment. Vom vedea care sunt argumentele Comitetului Executiv. Domnul primar ne-a promis ca ne va da un raspuns la sfarsitul lunii decembrie si in urma acestui raspuns vom vedea in luna ianuarie ce decizie putem lua. Au mai fost situatii, dar fiecare caz este particular. De 24 de ani de cand sunt la Uniunea Europeana de gimastica nu a existat un caz precum cel din Romania. Vom vedea care sunt argumentele pro si contra si pentru un caz exceptional avem o solutie exceptionala. Nu stiu daca voi vota pentru Romania in Comitetul Executiv, voi lua o decizie dupa ce voi asculta parerea tuturor membrilor si voi vota in cunostinta de cauza. Exista riscul ca Romania sa piarda aceasta organizare pentru ca au fost doi candidati. Romania a prezentat Bucurestiul ca oras gazda si Danemarca ar putea veni sa spuna ca Romania a castigat pentru ca a prezentat Bucurestiul. Daca ar fi prezentat alt oras poate nu ar fi primit organizarea. Decizia Comitetului Executiv cred ca a dorit sa acorde Romaniei organizarea datorita istoriei gimnasticii si rezultatelor si respectului pe care il au fata de gimastica romaneasca. Personal, sper ca gimastica romaneasca sa nu fie penalizata din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi pacat", declara Georges Guelzec.

Presedintele FR Gimnastica, Adrian Stoica, preciza ca, in cazul in care lucrarile pentru sala polivalenta din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor incepe la termenul amintit, Uniunea Europeana sa fie de acord cu organzarea Campionatelor Europene de gimnastica la Cluj-Napoca.

Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

"Lucrurile au fost demarate inca din anul 2013, avand garantia Primariei municipiului Bucuresti ca sala polivalenta propusa a fi construita in Complexul Sportiv National Lia Manoliu va fi terminata si gata de a organiza aceasta competitie. Din pacate, lucrurile s-au incurcat dupa ce noi am reusit sa obtinem organizarea acestei competitii la inceputul lui 2014. Avand toate garantiile de sprijin din partea Ministerului Tineretului si Sportului si a tuturor organelor administritive care trebuie sa contribuie la organizarea unei asemenea competitii de anvergura. Lucrurile s-au complicat cand a inceput o batalie acerba intre doi candidati care ramasesera in cursa pentru atribuirea licitatiei de constructie, acestia avand motive probabil de a se contracandida in justitie in asemenea fel incat iata ca demararea constructiei acestei sali a fost amanata cu mai mult de un an si jumatate. Uniunea Europeana de Gimnastica a tinut neaparat sa vina sa vada situatia reala. Competitia urmeaza sa se desfasoare in luna aprilie 2017 si din cate stiu nu se poate face la un alt termen. Deci, ceea ce e poate rezolva va trebui rezolvat pana la acea data. Sigur ca exista o varianta de rezerva pe care toata lumea sportului o intuieste, Cluj-Napoca, unde exista o sala polivalenta care poate face fata fara nicuin fel de probleme organziarii unui campionat european la cel mai inalt nivel. Din punctul nostru de vedere, 50 la suta e rezolvata, restul de 50 la suta este la domnul Guelzec", spunea Stoica.

Citeste si:
Prețul benzinei și al motorinei în România continuă să se ieftinească
Prețul benzinei și al...

La randul sau, primarul general interimar al municipiului Bucuresti, Stefanel Dan Marin, spunea la acea vreme ca sala ar putea fi construita pana in luna martie a anului 2017, daca nu vor interveni alte contestatii legate de castigatoarea licitatiei intre asocierile Astaldi Spa - Euro Construct Trading 98 SRL SA si SC Strabag SRL - Aecom INGINERIA SRL - Comnord SA.

"Faza in care ne aflam, in septembrie 2015, este aceea in care asteptam un raspuns din partea instantei pentru a desemna castigatorul licitatiei si sper sa nu mai existe alte contestatii, astfel incat sa putem demara procedura de proiect, iar ca la finalul lunii decembrie sa finalizez si procedurile de discutii cu viitorul constructor, pentru ca viitorul contract al celui care va castiga licitatia se desfasoara pe 24 de luni. Tehnic, el se poate realiza pana undeva la inceputul anului 2017, mai precis martie, dar numai dupa ce vom avea desmnat un castigator al licitatiei. Eu va spun sincer ca vreau sa organizam acest eveniment la Bucuresti, dar abia dupa ce voi vorbi cu viitorul constructor voi putea da un raspuns ferm. A existat o corespondenta pe parcursul acestor doi ani in care s-au dat anumite asigurari ca acest eveniment poate fi organizat la Bucuresti, dar va spun cu toata sinceritatea ca aceste asigurari nu aveau nimic concret in spate, sunt doar niste proceduri protocolare. Teoretic la sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa avem o decizie definitiva si irevocabila in ceea ce priveste contstructorul. Faza de proiectare ar trebui sa dureze pana la sfarsitul lui decembrie, inceputul lui ianuarie si abia apoi putem discuta despre momentul inceperii lucrarii", explica Marin.

Citeste si:
Țiriac, propunere UNICĂ pentru Guvern: Le pun pe masă 30 de...
Ion Țiriac, propunere UNICĂ...

Edilul nu a dorit sa comenteze asupra valorii sumei de 300 de milioane de lei alocata pentru constructia salii polivalente din Bucuresti, precizand ca decizia in ceea ce priveste caietul de sarcini i-a apartinut primarului suspendat Sorin Oprescu: "Suma alocata este in jurul a 300 de milioane si nu pot sa ma pronunt daca acest tumultum de contestatii a intervenit in baza sumei. Nu vreau sa fac astfel de aprecieri. Pentru un astfel de proiect nu as vrea sa fac referire la suma, pentru ca pe parcurusul derularii procedurilor de licitatii au intervenit diverse propuneri din partea federatiei de a moderniza alte sali. Pana nu imi vine o decizie finala asupra licitatorului nu ma pot pronunta asupra sumei, daca este mare sau mica. Cert este ca acel contract pentru caietul de sarciri pentru licitatie este semnat de catre vechiul primar".

Citeste si:
Marian Dragulescu, medalie de argint la sarituri, la CE de gimnastica
Marian Dragulescu, medalie de...

Ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo, afirma atunci ca Guvernul va sustine in totalitate organizarea Campionatelor Eurpopene de gimastica in cazul in care se va lua decizia ca aceasta competitie sa aiba loc pe teritoriul Romaniei.

"Gimnastica este un sport extrem de important in Romania, a adus atat de multe satisfactii si a dat nume importante in sportul romanesc. In 2013, cand Federatia Romana de Gimnastica a aplicat la forul international pentru aceasta competitie, eu personal, ca om de sport, am sarit in sus de bucurie, pentru ca era singurul mod care ne obliga intrr-un fel sau altul sa punem bazele infrastructurii sportive si publicul sa le poata vedea acasa pe gimnastele noastre care performeaza pe marile arene ale lumii. Din partea mea, toata deschiderea. Si ieri am avut o intrevedere cu prim-ministrul Romaniei si vin cu mesajul clar, ca indiferent unde va avea loc aceasta competitie in Romania, au tot suportul Guvernului Romaniei. Asteptam pana la finalul anului sa vedem care va fi stadiul lucrarilor, daca se vor incepe lucrarile. Sa dea Domnul sa inceapa lucrarile la sala polivalenta", a spus Szabo.

Romania a obtinut in 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastica din 2017 in detrimentul Danemarcei, in urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

Constructia salii polivalente de la Bucuresti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv National "Lia Manoliu", in care ar urma sa se desfasoare CE de gimnastica, feminin si masculin, din aprilie 2017, nu a fost inca inceputa.

Editia CE din 2017 ar fi a doua gazduita de tara noastra dupa cea din 1957, prima a competitiei.

Sala Polivalenta din Cluj-Napoca a fost inaugurata oficial, in octombrie 2014, dupa o investitie de 70 de milioane de lei. Constructia acesteia s-a intins pe patru ani, din cauza mai multor contestatii la lucrari. Lucrarile au inceput in anul 2010, insa au fost stopate la inceputul anului 2012, in faza de executie a circa 65 la suta, printr-o decizie a instantei. Ulterior, ele au fost reluate, in urma reluarii licitatiei, care a fost castigata de aceleasi firme, asocierea Con-A cu Nisal si InterSport.

Sala Polivalenta este omologata pentru baschet, volei si handbal, dar poate gazdui competitii internationale de box, arte martiale, gimnastica, scrima, tenis de masa, tenis de camp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile si de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite in campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor in direct a competitiilor sportive.

Sala Polivalenta din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde pana la 10.000 de locuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.