Sport 11 Martie 2014 14:50
Fostul mare hocheist Doru Tureanu, in varsta de 60 de ani, marcatorul all-time la nationala Romaniei, multiplu campion national cu Dinamo si inclus in Hall of Fame, a decedat, marti dimineata, la Spitalul Colentina.

"A murit azi dimineata la Spitalul Colentina, dupa ce pe 2 martie facuse o comotie cerebrala. E o mare pierdere pentru sportul romanesc, a fost unul dintre cei mai buni hocheisti romani. Il cunosteam foarte bine, am fost colegi de clasa si am jucat impreuna. Prin '77 a refuzat o oferta de doua milioane de dolari de la canadieni. Nu a vrut sa plece din tara pentru ca mama lui era bolnava. Apoi a avut oferte si dupa Jocurile Olimpice din 1980", a declarat Ioan Martin, antrenorul formatiei Sportul Studentesc, citat de MEDIAFAX.

Doru Tureanu, 60 de ani, a fost al doilea roman inclus in Hall of Fame, dupa Eduard Pana.

Tureanu a evoluat in cariera sa numai la Dinamo Bucuresti, in perioada 1969-1987, echipa pentru care a debutat la 14 ani si a facut parte din cea mai buna generatie pe care a avut-o hocheiul romanesc, fiind considerat, neoficial, cel mai bun jucator pe care l-a avut Romania vreodata.

De asemenea, Doru Tureanu este marcatorul all-time al nationalei, cu 112 puncte (74 de goluri si 39 de pase decisive), participand la doua editii ale Jocurilor Olimpice (Innsbruck 1976, si Lake Placid 1980) si la 17 editii ale Campionatului Mondial (1971-1987).

Coleg in linia de atac cu Marian Costea si Dumitru Axinte, Doru Tureanu a evoluat in victoria obtinuta de Romania in fata SUA, scor 5-4, la Campionatul Mondial din anul 1977.

Conform site-ului oficial al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, oficialii clubului Montreal Canadiens, impresionati de evoluatia lui Tureanu de la mondialul din 1977, i-au propus jucatorului un contract, insa acesta a refuzat, preferand sa fie alaturi de mama sa, care era grav bolnava. Trei ani mai tarziu, doi oficiali canadieni au venit la Bucuresti pentru a-l determina pe Tureanu sa plece la Montreal, dar Securitatea a blocat transferul. Tureanu a fost ulterior retinut si a primit mai tarziu interdictia de a parasi teritoriul Romaniei.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.