Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, ca UEFA nu a trimis deocamdata niciun document oficial in ceea ce priveste participarea echipei Steaua in Liga Campionilor, precizand ca, in plan intern, LPF este institutia care poate lua o decizie in acest sens.

Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marti, la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de coruptie in fotbal, UEFA ar putea dicta sanctiuni impotriva echipei Steaua, campioana Romaniei. Totodata, dosarul "Valiza" ar putea fi reanalizat si de comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal, tinand cont ca exista o decizie definitiva a instantei.

"Pe plan intern interesati-va la liga, ei sunt cei care se ocupa. Pe plan international, pana la ora asta nu am primit niciun demers de la UEFA, nu stiu ce se se va intampla", a declarat Sandu, pentru MEDIAFAX.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului Gloria Bistrita sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la Universitatea Cluj aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu CFR Cluj, contracandidata echipei Steaua Bucuresti la castigarea titlului de campioana, preciza DNA.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucuresti a fost penalizata cu sapte puncte de Comisia de Disciplina a FRF, iar formatia Universitatea Cluj cu sase puncte dupa scandalul valizei cu bani de la Cluj-Napoca. Finantatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani si i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeasi perioada si a primit o amenda de 200.000 de lei, iar presedintele de atunci al gruparii ardelene, Anton Dobos, a primit aceeasi sanctiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucatorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) si Petre Marin (Steaua) au fost suspendati cate sase luni si amendati cu 180.000 de lei.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

Comisia de Apel a pastrat aceste sanctiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplina. Doar Becali si Dobos au primit din partea CAF o suspendare de sase luni si o penalitate de 200.000 de lei, fara a li se interzice accesul pe stadion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.