Impzoitarea bacșișului pare un eșec, arată încasările de la bugetul de stat. În primele 5 luni din acest an, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică decât a estimat. Experții spun că schimbarea se va vedea în timp și că este nevoie de mai multe controale. Iată județul din România care a adunat în 5 luni doar 2.600 de lei.

Câţi bani s-au strâns la buget din impozitarea bacşişului

Din luna ianuarie și până în mai, 6 milioane de lei a colectat statul român din impozitarea bacșișului. Jumătate din acești bani au fost virați de cafenele, baruri și restaurante din București.

„La finalul zilei, pot să vă spun din proprie experienţă că tipsurile sunt crescute în restaurante, veniturile angajaţilor au crescut şi pot să se ducă la bancă cu un alt venit pe lună, ceea ce e destul de important pentru fiecare angajat în ziua de azi”, a transmis Dragoş Panait, consultant HORECA, pentru Observator.

Bacșișul pe județe

În topul județelor cu cei mai mulți contribuabili care au declarat bacșișul se află Cluj, Ilfov și Constanța. La malul mării, bacșișul poate ajunge și la câteva sute de lei atunci când clienții sunt mulțumiți. La polul opus este Vasluiul, județ din care statul a primit aproape 2.600 de lei în primele 5 luni ale anului. În Sălaj, aproape 3.400 de lei au fost plătiți ca impozit pe bacșiș, iar în Vrancea mai puțin de 4.500 de lei.

„Guvernul a dat dovadă de un optimism deosebit. Încasările sunt mai mari acolo unde plăţile s-au făcut prin intermediul cardurilor de debit sau de credit. Unde plăţile se fac numerar, şansa ca acest bacşis să fie înregistrat şi declarat scade, scade şi şansa de a se elibera un bon fiscal”, a explicat Dan Schwartz, expert fiscal.

În nordul țării, însă, valoarea bacșișului a scăzut la jumătate. „Faţă de anul trecut, când aveam o medie a bacşişului de 10%, media bacşişului anul acesta e undeva între 5 şi 7%. Avem puţin noroc cu clienţii străini care ne trec pragul”, spune Alexandru Mădăras, șef sală local.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iulie 2023 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.