Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat că studenții vor beneficia de o reducere de 90% la călătoria cu trenul. De asemenea, și vârsta până la care se acordă această reducere a fost majorată la 30 de ani.

Studenții vor avea aproape gratis la bilete de tren

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat că studenților li se va extinde reducerea pentru biletele la tren la tocmai 90%. De asemenea, și vârsta a fost majorată la tocmai 30 de ani.

Facilități noi de călătorie pentru studenți, acordate de Legea învățământului superior. În Monitorul Oficial al României nr. 614, din data de 05.07.2023, a fost publicată Legea învățământului superior nr. 199, care asigură cadrul legal de exercitare a acestui serviciu public și reglementează structura, organizarea și funcționarea învățământului superior din România, statutul personalului din învățământul superior, precum și cadrul legal de asigurare a calității.”, au anunțat reprezentanții ARF pe pagina de Facebook.

În urma legii adoptate, noile modificări sunt valabile pentru studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, pentru transportul feroviar

Care sunt noile modificări legislative pentru studenți:


  • creșterea nivelului tarifului redus de la 50% la 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic;

  • mărirea vârstei studenților beneficiari de tarif redus cu 90%, de la 26 de ani la 30 de ani;

  • instituirea dreptului de a călători cu tarif redus cu 50% pe teritoriul României pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, a studenților cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență, în baza unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar;

  • includerea în cadrul categoriei studenților care se bucură de gratuitate, respectiv cei care au numai unul din părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste si:
Turiști plătiți ca să viziteze o regiune din Italia. Cât este...
Turiști plătiți ca să...

Finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului.”, precizează sursa citată.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară, din subordinea Ministerului Transporturilor, este responsabilă pentru asigurarea alocării, în limita fondurilor bugetare aprobate din bugetul de stat, sumelor care sunt necesare pentru acordarea facilităţilor prevăzute pentru anumite categorii sociale destinate transportului public feroviar de călători.

ARF a plătit operatorilor de transport feroviar de călători 74,5 milioane lei, dintre care 3,6 milioane pentru călătorii efectuate în 2021, 56 de milioane lei pentru 3 milioane de călătorii efectuate în 2022 și 31,5 milioane lei pentru 1,5 milioane de călătorii efectuate în prima jumătate a anului 2023.

Citeste si:
CFR scumpește prețul biletelor începând de la 1 iulie. Care sunt...
CFR scumpește prețul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Iulie 2023 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.