România este zguduită de un nou cutremur în zona Oltenia, în județul Gorj. Seismul a avut loc miercuri dimineață și a înregistrat o magnitudine de 4,1. Ulterior, intensitatea acestuia a fost revizuită la 4.

Încă un cutremur a avut loc în județul Gorj

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că miercuri dimineața, 22.02.2023, la ora 08:25:59 (ora României), a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,1 în zona Oltenia, Gorj. Seismul s-a produs la adâncimea de 15 km. Inițial experții au stabilit că seismul a avut o intensitate de 4,1, după care a fost revizuită și stabilită o magnitudine de 4.

Cutremurul s-a produs la 104 km SV de Sibiu, 108km NV de Craiova, 140km V de Pitesti, 163km SE de Timisoara, 180km S de Cluj-Napoca, 181km SE de Arad, 199km V de Brasov, 215km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 227km V de Ploiesti.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a realizat o analiză a datelor tuturor cutremurelor cu magnitudinea peste 5 care au fost înregistrate în zona Gorj săptămâna trecută. Până în prezent au avut loc 810 replici, 300 dintre acestea raportând o magnitudine cuprinsă între 1 şi 1.5, iar alte 240 de seisme având magnitudinea cuprinsă între 1.5 şi 2. 171 de cutremure au avut loc într-o singură zi, în data de 17 februarie.

Zona Oltenia, zguduită de cele mai puternice cutremure produse vreodată

În ultima săptămână, în regiunea Oltenia, județul Gorj au avut loc un șir de cutremure însoțite de zeci de replici. Experții spun că cutremurele din această perioadă sunt cele mai puternice produse vreodată în zona respectivă. Cutremurele de săptămâna trecută au atins magnitudini de tocmai 5,7.

Potrivit INCDFP, zona în care s-au produs toate aceste cutremure este o zonă cu o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur care a avut o magnitudine de 5,2 a avut loc în anul 1943, la adâncimea de 9,9 km. În urma acestor evenimente neprevăzute, specialiștii au decis să instaleze în mai multe localități din județul Gorj, trei staţii seismice şi cinci GPS.

Citeste si:
Cutremur în zona Vrancea - Buzău. Ce intensitate a avut seismul
Cutremur în zona Vrancea -...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.