Autoritățile din România au anunțat că suspendă activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România. Ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat la sediul MAE pentru a i se comunica noua decizie.

Activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință la București a fost suspendată

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la București la sediul MAE pentru a fi anunțat despre decizia autorităților române în legătură cu Centrul Rus de Cultură și Știință la București. Prin urmare, autoritățile române au luat decizia de a suspenda activitatea centrului.

MAE susține că Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. După declanșarea războiului în Ucraina de către Federația Rusă, aceste situații au fost tot mai dese devenind și mai grave la nivel de societate.

„Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.", potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Centrul Rus de Cultură și Știință din Capitală a fost inaugurat în 2015

Autoritățile române susțin că secretarul de stat pentru afaceri strategice și-a exprimat dezaprobarea României față de încercările constante ale Rusiei de a manipula realitate, de a dezinforma prin trunchiere sau atacuri hibride. Oficialul a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.

„Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură", se mai arată în comunicatul de presă al MAE.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a luat naștere în urma Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013. Acesta se baza pe deschiderea și funcționarea Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură la București.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

În urma acordului dintre cele două guverne, Centrul Rus de Cultură și Știință de la București a fost inaugurat pe data de 15 mai 2015, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.