Românii de la orașe au devenit din ce în ce mai atenți la mâncare și evită produsele cu zahăr. În plus, tot mai mulți spun că s-au apucat de sport și mișcare pentru a se menține în formă, dar și mai mulți au început să ia suplimente după ureche. Luate în exces, chiar și vitaminele ne pot face rău, avertizează medicii.

Românii au devenit mai atenți la mâncare, dar iau suplimente după ureche

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de compania de cercetare de piață „Daedalus”, realizat luna aceasta în mediul urban, care arată că a crescut îngrijorător consumul de suplimente alimentare și vitamine, fără o recomandare de la medicul specialist. 7 din 10 români declară că au luat vitamine sau suplimente alimentare în ultimul an, indiferent de vârstă. Femeile chiar mai mult decât bărbații.

„Aa începutul crizei pandemice au început oamenii să ceară și să consume foarte multe suplimente. Promit îmbunătățirea calității vieții, o imunitate optimă. Toată lumea vrea acum să ia variante naturale. Poate a coincis și cu o mișcare antivaccinistă, antimedicație tradițională. Niciodată nu recomandăm acest lucru. Tot ce înseamnă suplimente, chiar dacă se iau fără rețetă, au și ele efecte adverse”, a declarat o farmacistă.

Luate în exces, chiar și vitaminele ne pot face rău, spun medicii. „Este mai comod să iei o pastilă decât să mănânci un măr. Există și hipervitaminoze care pot să ducă la afecțiuni grave. Excesul de vitamina A poate să dea boli hepatice. La fel și excesul de vitamina E poate să ducă la apariția unor calculi renali”, a transmis doctor Otilia Motoi, medic primar medicină internă.

Chiar dacă statisticile europene arată că suntem la coada Europei când vine vorba de prevenție, potrivit studiului, românii cred că sunt sănătoși. 6 din 10 români au afirmat că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună și numai 8% dintre ei declară că au o stare de sănătate proastă sau foarte proastă.

1 din 3 oameni susține că a fost la o consultație fără a avea probleme, iar 32% dintre cei care au răspuns acestui chestionar au spus că și-au făcut analize de sânge pentru a-și verifica starea de sănătate.

Citeste si:
Cu gândul la mâncare. La propriu
Cu gândul la mâncare. La propriu

87% dintre români cred în puterea rugăciunii și a gândurilor bune

Studiul, realizat pe un eșantion de 1.076 de persoane din mediul urban, mai arată și că românii acordă o atenție mare spiritualității. 87% sunt de acord că rugăciunea și gândurile pozitive pot îmbunătăți starea persoanei căreia îi sunt adresate. 4 din 7 români s-au rugat pentru sănătatea lor și a celor din jur, iar locuitorii din sud se roagă mai mult decât cei din Ardeal.

„Vedem oameni care vizitează tot felul de persoane care nu sunt medici atunci când sunt bolnave, fie că vorbim de persoane care practică medicina alternativă sau persoane care practica bioenergie sau alte metode mai puțin clasice”, a explicat Daniel Enescu, CEO Daedalus.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.