Prima echipă de salvatori RO-USAR, care a plecat pe data de 6 februarie în Turcia, s-a întors miercuri noaptea în România. Grupul de salvatori a plecat în Turcia în urma cutremurelor care au zguduit țara pentru a le oferi o mână de ajutor.

Salvatorii români din Turcia s-au întors acasă

Miercuri noaptea, echipa de salvatori români care au fost plecați în Turcia în zonele afectate de cutremure s-au întors acasă. Premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Interne, Lucian Bode și șeful DSU, Raed Arafat, dar și membrii comunității turce i-au întâmpinat pe eroii români. Șeful DSU, Raed Arafat, le-a urat bun venit celor 55 de salvatori care s-au întors cu bine în România.

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să le mulțumească salvatorilor pentru curajul, omenia și munca grea pe care au reușit să o îndeplinească în zonele afectate de cutremurul din Turcia. Acesta le-a mulțumit atât din numele lui, cât și a Guvernului.

"În nume personal, în numele Guvernului României să vă spun un simplu mulțumesc pentru modul în care v-ați îndeplinit misiunea. Ați fost emisarii României, alți fost cei care ați dus cu dumneavoastră compasiunea, solidaritatea și empatia poporului român față de poporul turc greu încercat de această tragedie.”, a declarat Ciucă.

Salvatorii români au reușit să scoată de sub mormanele de ruine mai multe persoane. Premierul a menționat că echipa de salvarea a reușit să redea speranța unor oameni deznădăjduiți că pot să fie salvați. Fiecare dintre ei a dat dovadă de devotament, curaj, profesionalism, au făcut cinste României și au dat dovadă de maximă umanitate.

„Încă o dată, vă asigur de aprecierea și respectul meu, de aprecierea și respectul Guvernului României și, totodată, iată, aici, prezenți reprezentanți ai comunității turce, ai Ambasadei Republicii Turcia la București, care au venit să vă mulțumească pentru modul în care ați acționat. Vă mulțumesc! Bine ați venit acasă și meritați să vă odihniți după cele 10 zile în care ați făcut totul pentru a salva vieți. Vă mulțumesc", a spus premierul.

Citeste si:
Ministrul austriac care s-a opus aderării noastre la Schengen, în...
Ministrul austriac care s-a...

O altă echipă de 59 de salvatori români urmează să revină în România

Ministrul de Interne, Lucian Bode, le-a spus salvatorilor români că sunt prima echipă care se întorc din Turcia, din misiunea dificilă de căutare și salvare a vieților. România a reacționat din prima clipă a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, și a fost și prima țară care a ajuns în Turcia după dezastrul provocat de cutremur.

„Ne-ați reprezentat cu cinste și de această dată timp de 10 zile în care ați fost angajați total într-un maraton contratimp pentru viață. Spiritul de salvator și dedicarea față de profesie v-au determinat din nou, după misiunea de anul trecut din Albania, să fiți unde este mare nevoie de ajutor. Prin voi, România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiză în zona de protecție civilă și situații de urgență, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetățenilor europeni aflați în nevoie.”, a transmis ministrul Bode.

Citeste si:
Cutremur puternic în Turcia. Au fost înregistrate cel puțin 23 de...
Cutremur puternic în Turcia....

Echipa de salvatori a avut o misiune extrem de grea, deoarece situația disperată, toate emoțiile și sentimentele populației afectate au avut un impact asupra românilor salvatori. Bode a spus că se bucură că au revenit acasă sănătoși, pentru că și-au făcut griji pentru ei din cauza riscurilor. Ministrul a spus că această experiență le-a servit ca o bună practică care le va fi de folos la acțiunile viitoare.

"Ne-ați făcut mândri prin ce ați realizat în aceste zile. Sunteți și de această dată eroii noștri și un exemplu de solidaritate demn de urmat", le-a mai spus Bode salvatorilor.

Prima echipă de salvatori români din Turcia, care s-a întors în România este formată din 55 de pompieri militari, medici și asistenți SMURD, voluntari ai ONG-urilor. O altă echipă de 59 de salvatori români încă se află în zonele grav afectate de cutremur și urmează să revină și ei în România.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.