Un alt proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului stabilește că în 2023 vom avea zile libere în plus față de cele prevăzute în Codul Muncii. Mai exact, încă trei sunt gata să intre în calendarul românilor.

Mai multe zile libere în 2023

Conform documentului, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 vor fi declarate libere. Măsura a fost luată dat fiind că acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de weekend. Trebuie menționat că la locurile de muncă în care lucrul nu poate fi întrerupt din cauza specificului activității, aceste zile libere nu vor fi acordate.

Pentru recuperarea acestor zile suplimentare, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023.

Zile libere 2023

Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 libere legale:


  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);

  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);

  • prima și a doua zi de Paști;

  • 1 mai (Ziua Muncii);

  • 1 iunie (Ziua Copilului);

  • prima și a doua zi de Rusalii;

  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);

  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);

  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Dispozițiile proiectului de act normativ nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023. Nici participanților în aceste procese.

Totodată, în datele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, cât și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezăreria Statului.

Cât despre activitatea derulată prin Trezăreria Statului, s-au stabilit categoriile de operațiuni de încasări/plăți prin virament care vor fi efectuate în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 prin centrala Ministerului Finanțelor, precum și datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, inclusiv datele la care vor fi întocmite retururile la încasare.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Decembrie 2022 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.