Antony Blinken s-a întors în România, noaptea trecută, după 25 de ani. Șeful diplomației americane a fost primit la București, la Ateneu, cu un moment muzical. În cursul acestei dimineți, oficialul american a participat alături de premierul român Nicolae Ciucă și de ministrul Bogdan Aurescu la expoziția de fotografie „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, pe tema relațiilor dintre poporul român și cel american.

Antony Blinken s-a întors din nou în România după 25 de ani

Șeful diplomației are programată marți o întâlnire la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis. Ulterior, va avea consultări politice cu ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la sediul MAE. Vizita lui Antony Blinken în România se încheie miercuri.

România, centrul de comandă al NATO, timp de trei zile

România este, preț de trei zile, centrul de comandă al Alianței Nord Atlantice. Peste 75 de lideri politici din 25 de țări, experți și analiști se întâlnesc la București pentru cel mai important eveniment NATO de după summitul de la Madrid, din vară. Cele mai importante figuri care vor fi prezente la întâlniri sunt secretarul american de stat, Antony Blinken și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Reacția lui Antony Blinken după ce a ajuns în România

Secretarul de stat al SUA a declarat că este minunat să se întoarcă din nou la București. El a menționat că a mai fost în România când președintele Bill Clinton și președintele Emil Constantinescu au anunțat lansarea acestui parteneriat strategic și că a fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea.

„Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii”, a spus Blinken.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, Antony Blinken şi Lloyd Austin s-au întâlnit la...
Volodimir Zelenski, Antony...

Secretarul de stat al NATO a mai spus că nu crede că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi relaţiile personale.

„După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom şi atacaţi”, a mai spus Antony Blinken. El a precizat că au fost construite relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic.

Premierul Nicolae Ciucă, despre parteneriatul strategic dintre SUA și România: „A atins cel mai înalt nivel în istoria sa”

Premierul Nicolae Ciucă a spus că este mândru că „parteneriatul strategic dintre SUA și România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.

Citeste si:
Antony Blinken i-a îndemnat pe lideri israelieni şi palestinieni să...
Antony Blinken i-a îndemnat...

„Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a declarat premierul Ciucă.

Șeful Executivului a arătat că se bucură pentru că în urmă cu 25 de ani, când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a președintelui Clinton, Blinken a fost prezent la București, în staff-ul președintelui SUA.

„25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic", a mai afirmat Ciucă.

Oficialul român și-a exprimat convingerea că această generație va face tot ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice.

Citeste si:
Antony Blinken: Orientul Mijlociu și Africa de Nord au trecut prin...
Antony Blinken: Orientul...

„De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a partaneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE”, a spus premierul Ciucă.

Prim-ministrul a munțumit pentru angajamentul SUA, pentru prezența militară în România și importanța pe care o acordă întăririi descurajării și apărării pe Flancul estic.

„Desigur, dimensiunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.